Európai zsinagógákból és zsidó otthonokból származó, holokauszt idején ellopott tárgyakat foglaltak le az amerikai hatóságok

Európai zsinagógákból és zsidó otthonokból származó, holokauszt idején ellopott iratokat foglaltak le az amerikai hatóságok azzal a céllal, hogy visszaszolgáltassák őket azoknak a közösségeknek, ahonnan származnak – írja az MTI.

Az igazságügyi minisztérium csütörtöki közleménye szerint a tizenhét tárgy között temetkezési tekercsek, kéziratok és más történelmi jelentőségű feljegyzések is vannak, amelyek eredetileg árverésre kerültek volna New Yorkban.

A tárgyak romániai, magyarországi, ukrajnai és szlovákiai zsidó közösségekből származnak, amelyeket a második világháború alatt kifosztottak a nácik – közölték amerikai szövetségi ügyészek.

Jacquelin Kasulis kelet-New York-i ügyvivő kerületi főügyész szerint felbecsülhetetlen történelmi információkat rejtő tárgyakról van szó, amelyek a holokausztot megelőzően zsidó közösségekben virágzó családok leszármazottait illetik meg.

A Kestenbaum & Company aukciós ház közlése szerint együttműködtek az ügyben a hatóságokkal. Hozzátette, hogy az eladásban egy magángyűjtő is érintett, aki arról ismert, hogy „zsidó történelmi dokumentumok megőrzésén és megmentésén fáradozik”.

Az árverés kiírásakor Robert Schwartz kutató vette észre, hogy a lista egy elfeledett kolozsvári ereklyét is tartalmazott, az 1836 és 1899 közötti temetések bekötött nyilvántartását. A díszes címlappal fedett tekercs becsült értéke hétezer dollár lett volna, s héber és jiddis nyelven írt kéziratként lett feltüntetve.

 „A közösség tulajdonából csak nagyon kevés számú dolog vészelte át a második világháborút. Meglepő, hogy a tekercs előkerült egy árverésen, mert senki sem tudott a létezéséről”

– mondta Schwartz.

Borítókép: Unsplash / Eran Menashri

Zsidó szent könyveket találtak a floridai romok alatt

A surfside-i épület romjai alatt az izraeli hadsereg mentőegységei találtak meg az áldozatok után maradt tárgyakat.