Olimpia: Egy algériai cselgáncsozó visszalépett, hogy ne kelljen izraeli ellen küzdenie

Inkább kihagyja a sport legfontosabb versenyét. 

Fethi Nourine, algériai dzsúdós csütörtökön bejelentette, hogy visszalép a 73 kg-osok cselgáncs versenyétől, hogy ne kelljen izraeli sportolóval megküzdenie – írja héber nyelvű médiaforrásokra hivatkozva a Times of Israel.

A sorsolást követően ugyanis kiderült, hogyha túljut Nourine az első körön, akkor az izraeli Tohar Butbulal szemben kellett volna tatamira lépnie.

Nourine már a 2019-es világbajnokságon is ezzel az indokkal lépett vissza a versenytől.

„Nem volt szerencsénk a sorsolással. Izraeli ellenfelet kaptunk ezért vissza kellett lépnünk. Helyes döntést hoztunk” – mondta az algériai médiának Amar Ben Yaklif, Nourine edzője.

Az izraeli cselgáncsozóknak az elmúlt években el kellett hordoznia a muszlim világ egyes sportolóinak sportszerűtlen és antiszemita magatartását.

2016-ban a riói játékokon például egy egyiptomi sportoló nem volt hajlandó kezet fogni az őt legyőző izraeli dzsúdóssal. Az iráni sportolók pedig a szövetségük nyomására rendszeresen arra kényszerülnek, hogy visszalépjenek az izraeli ellenfelek ellen.

„Én akartam lenni az első iráni sportoló, aki ellátogat Izraelbe”

Eddig az, hogy egy iráni dzsúdózó Tel-Aviban küzdjön, csupán álom volt. Most viszont egyikőjük elérte, amit akart, bár nagy árat fizetett érte.