Izrael 39 százalékosra csökkentette a Pfizer-vakcina hatásosságának értékelését

Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.

A legfrissebb statisztikai értékelés június 20-tól július 17-ig gyűjtött adatokon alapult. A fertőzés elleni hatásosság fordított arányban csökkent az indiai eredetű, delta vírusváltozat terjedésével – közölte a minisztérium.

Június 6. és július 3. között hasonló felmérést végeztek Izraelben, annak végeredményeként akkor 64 százalékban védett a Pfizer vakcinája a koronavírus-fertőzés ellen, a május 2. és június 5. között gyűjtött adatok elemzése alapján pedig még 94,3 százalékos volt a vakcina hatásossága.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb, szerdai adatai szerint 1336 új fertőzöttet azonosítottak több mint 85 000 teszt alapján, ami 1,74 százalékos pozitivitási arányt jelent.

Jelenleg összesen 9673 vírushordozót tartanak nyilván, azonban továbbra is csak 145-en kerültek kórházba közülük, 72-en számítanak súlyos betegnek, és 15-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Borítókép: MTI/Komka Péter

Netanjahu Bennett háta mögött egyeztet a Pfizerrel és a Modernával

A telefonhívások részleteit Netanjahu Likud pártja szivárogtatta ki. A volt miniszterelnök a harmadik dózis beoltásához szükséges vakcinák megszerzésén dolgozik.