A BDS célpontjaivá váltak az izraeli kibercégek?

Shalev Hulio, társalapítója és vezérigazgatója annak az izraeli technológiai cégnek, amelynek kémprogramját a világ vezetőinek és újságíróknak a telefonjaiba való állítólagos behatolással hozták összefüggésbe, visszautasítja a cégével szemben felhozott állításokat. „A Pegasus életmentő szoftver” – állítja az Israel Hayom közlése szerint.

„Üdvözöljük az ügy kivizsgálására való törekvést, hogy tisztázhassuk a nevünket” – mondta szerdán az Israel Hayomnak Shalev Hulio, az NSO Group – egy izraeli technológiai cég -társalapítója és vezérigazgatója, amely az elmúlt héten több negatív okból a címlapokra került.

Egy pénteken megjelenő különleges interjúban Hulio beszél azokról a jelentésekről, amelyek szerint a vállalat „Pegasus” kémprogramját a kormányok világszerte arra használták, hogy politikai riválisok, újságírók és emberi jogi aktivisták hosszú listája után kémkedjenek mobiltelefonjaik feltörésével.

„Jelenleg nincs és soha nem is volt semmilyen kapcsolatunk a bizonyos jelentésekben szereplő listával, és ha kiderül, hogy egy ügyfél visszaélt a rendszerünkkel, hogy újságírók vagy emberi jogi aktivisták után kémkedjen – azonnal lekapcsoljuk. Ezt a múltban is bizonyítottuk, amikor nagy ügyfelekkel szakítottuk meg a kapcsolatot” – állította.

Hulio úgy véli, hogy az NSO csoport egy szervezett kampány tárgya.

„Úgy néz ki, mintha valaki úgy döntött volna, hogy ránk száll” – mondta az Israel Hayomnak. Ez a történet nem véletlen. Az izraeli kibervállalatok általában véve is célkeresztben vannak –

nagyon sok kiber-hírszerző cég van a világon, de a figyelem kizárólag az izraeli cégekre irányul.

„Egy ilyen, a világ minden tájáról származó újságírókból álló konzorciumot létrehozni, majd bevonni az Amnesty tisztviselőit – úgy tűnik, mintha irányító kéz lenne”.

Ki által?

„Úgy vélem, hogy vagy Katar, vagy a BDS, vagy mindkettő. A végén mindig ugyanazok a szervezetek” – mondta, és azt találgatta, hogy az Öböl-menti állam vagy az Izrael-ellenes BDS mozgalom lehet érintett az NSO lejáratásának kísérletében.

„Nem akarok cinikusan hangzani, de vannak emberek, akik nem akarják, hogy fagylaltot importáljanak Izraelbe, vagy hogy a technológiáinkat exportálják. Nem hiszem, hogy véletlen egybeesés, hogy ugyanazon a héten, amikor megpróbálják megakadályozni a Cellebrite tőzsdei bevezetését, a Candiruról és a Quadreamről, majd rólunk is jelentések látnak napvilágot” – folytatta, megnevezve egy izraeli digitális hírszerző céget, amely a Nasdaqra készül betörni, valamint két izraeli vállalatot, amelyeket azzal is megvádoltak, hogy állítólag lehetővé tették ügyfeleik számára, hogy kémprogramjaikkal disszidensek, újságírók és emberi jogi aktivisták mobiltelefonjait törjék fel.

„Egyszerűen nincs értelme annak, hogy mindez csak véletlen egybeesés volna, hogy minden egyszerre történik”.

Ha a szoftverrel nem élnek vissza, ahogy állítja, miért nem engedélyezik a hozzáférést? Megmutatni mindenkinek, hogy minden rendben van?

„Mert vannak titoktartási valamint nemzetbiztonsági kérdések és kereskedelmi megállapodások a velünk együttműködő országok tekintetében. Nem állhatok csak úgy ki, és mondhatom, hogy ‘ezt tettük, azt meg nem tettük’. De bármelyik állami ügynökség – bármelyik ügynökség, bármelyik államból – eljöhet, és én engedélyezem a hozzáférést. Hozzájárulok, hogy átnézzék az egészet. Hagyjuk őket.”

Az Israel Hayomnak nyilatkozva Hulio önkéntesen együttműködik bármely felhatalmazott szerv által folytatott vizsgálatban.

Elmondása szerint az NSO Group minden olyan információt ellenőriz, amely az útjába kerül, és a Pegasussal való visszaélésre utal, és eddig cáfolta az elmúlt napokban Emmanuel Macron francia elnök, Alexander De Croo belga miniszterelnök, VI. Mohamed marokkói király és francia újságírók telefonjainak feltörésével kapcsolatban felmerült állításokat.

„Gondosan választjuk ki ügyfeleinket, és légmentesen lezárt megállapodásokat kötünk velük, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy megszüntessük a szolgáltatást, ha kiderül, hogy visszaélnek a rendszerrel. Az elmúlt években öt ügyfél esetében kapcsoltuk le a rendszert”.

Hulio a Pegasust „életmentő szoftverként” definiálja, azzal érvelve, hogy egy olyan világban, ahol a hívások végponttól végpontig tartó titkosítása él, jelenleg nincs más életképes alternatíva a súlyos bűncselekmények és a terrorizmus elleni küzdelemben.

Visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint a vállalat egyetlen indítéka a pénz, és azt állítja, hogy az NSO megtagadta a Pegasus kémprogram eladását a világ 90 országának, mert attól tart, hogy azok visszaélnének vele.

Tízezrek életét mentette meg a Pegasus

Az NSO vezetője szerint voltak olyan kormányok, amelyekkel megszakították a kapcsolatot a szoftver eladása után.