Lengyel oltásellenes tüntetés: „A zsidók miatt van vírus!”

Oltásellenes tüntetés szerveztek a lengyelországi Glogowban hétfőn, a szónokok a zsidókat okolták a koronavírus miatt, olyan jelszavakat skandálva, mint „a zsidók állnak a járvány mögött” és „a zsidók uralják a világot” – számol be a The Jerusalem Post.

A lengyel rendőrség három tüntetőt a helyszínen letartóztatott, miután összetűzésbe keveredtek, a résztvevők állítólag agresszíven viselkedtek a rendőrökkel szemben.

Technicznybdg on Twitter: „A tymczasem w Głogowie maszerowali sobie antyszepionkowcy i skandowali…. @piotr4913 pic.twitter.com/wvVyyw6Xqa / Twitter”

A tymczasem w Głogowie maszerowali sobie antyszepionkowcy i skandowali…. @piotr4913 pic.twitter.com/wvVyyw6Xqa

A varsói székhelyű Amerikai Zsidó Bizottság közép-európai irodája Twitter üzenetben ítélte el a tiltakozást.

A szélsőjobboldali Lengyel Konföderáció (Konfederacja) Párt részt vett a COVID korlátozásai elleni tiltakozásokban, egyik követője egy videót is megosztott, amely szerint „nem akarja, hogy Lengyelországban zsidóság éljen”.

Grzegorz Braun, a párt egyik vezetője, aki állítólag sok antiszemita összeesküvés-elméletet hirdetett a múltban, összehasonlította a maszkok viselésének követelményét azzal, hogy a zsidók egykor karszalag viselésére kényszerültek, a náci rezsim áldozataiként.

A párt egyik támogatója, az ismert modell Samuela Górska egy videóban azt magyarázza, hogy „nem akarja a zsidókat”.

💙💛 on Twitter: „A polish model, Samuela Górska (@ samuela.gorska on Instagram) hasconfessed to having ANTI-SEMITIC, TRANSPHOBIC and HOMOPHOBIC views, when asked the question: „Why do you support the *right-wing* party Konfederacja?” (ENG subs available) Spread it! pic.twitter.com/ZXnw23u9mq / Twitter”

A polish model, Samuela Górska (@ samuela.gorska on Instagram) hasconfessed to having ANTI-SEMITIC, TRANSPHOBIC and HOMOPHOBIC views, when asked the question: „Why do you support the *right-wing* party Konfederacja?” (ENG subs available) Spread it! pic.twitter.com/ZXnw23u9mq

2019-ben a Konföderáció egyik vezetője politikai vita során kipát helyezett egy másik politikus fejére, és azt állította, hogy a lengyel kormány „térdre borul a zsidók előtt”.

Lengyel főrabbi a lengyel szenátusnak: Ne lopj!

Schudrich rabbi szerint a lengyel parlamentnek, hogy az országnak erkölcsi kötelessége kártalanítani a zsidókat – és a nem zsidókat -, akiknek a holokauszt után elkobozták a vagyonát.