Amerika egyelőre még halogatja jeruzsálemi konzulátusának újranyitását

„A döntés azt mutatja, hogy a Biden kormány segít megszilárdítani az új izraeli kormányt megszilárdítani, a konzulátus megnyitásának elhalasztását ugyanis az izraeli külügyminisztérium kérte” – számol be az Axios a World Israel News szerint.

A Biden-kormány addig halasztja az amerikai jeruzsálemi konzulátus újranyitását, amíg az új izraeli kormány elfogadja a költségvetést – jelentette az Axios amerikai híroldal szerdán izraeli, amerikai és palesztin források alapján.

A költségvetést valószínűleg november elején fogadják el, a konzulátust 2019-ben zárták be, mely de facto nagykövetségként szolgált a palesztinok számára.

A szolgáltatásokat bezárása óta a nagykövetségen belül egy palesztin ügyekkel foglalkozó egység látja el.

Az Egyesült Államok szerint a lépés célja a hatékonyság javítása volt, de a palesztin vezetők feldühödtek, és úgy látták, hogy ez elismeri Izrael egész Jeruzsálem feletti irányítását.

Eközben a Likud-párti Nir Barkat, Jeruzsálem volt polgármestere azon dolgozik, hogy megakadályozza a konzulátus újbóli megnyitását. Csütörtökön az Egyesült Államokba repült, hogy a kongresszus tagjaival beszéljen a kérdésről.

Barkat az utazás előtt az izraeli 12-es hírcsatornának elmondta, hogy Izrael fővárosában a palesztin konzulátus újranyitásának megakadályozása kritikus jelentőségű „Jeruzsálem egysége miatt”.

„Mire felkapnánk a fejünket, mindenféle európai konzulátus működne Jeruzsálemben, ezzel az a palesztinok konzuli fővárosává válna” – mondta Barkat.

A hírek szerint a Biden-kormány nyomást gyakorolt Naftali Bennett miniszterelnökre, hogy ne tiltakozzon az újranyitás ellen.

Lapid hálás az evangéliumi keresztényeknek

Az izraeli külügyminiszter hétfőn elismerését fejezte ki az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-párti szervezetének a folyamatos támogatásért.