Kultúrközpont lett a díszletraktárnak használt, elárvult zsinagóga

Csaknem 4,5 milliárd forintnyi összeget költöttek az egykori Új Zsinagóga felújítására és átalakítására Görlitzben — értesült a zsido.com.

Az NDK megszűnése óta folyamatosan alakították át a zsidó közösség nélkül maradt zsinagógát a lengyel határhoz közeli német városban. Kulturforum Görlitzer Synagoge néven nyílt meg újra, és azt remélik, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelmet is szolgálja majd.

A megnyitó ünnepséget – amit korábban elhalasztottak a járvány miatt – a napokban tartották meg, ahol megjelentek állami és helyi tisztségviselők, valamint a zsidóság képviselői. A szövetségi kulturális miniszter is beszédet mondott, Monika Grütters hangsúlyozta:

reméli, hogy az új központ a látogatóit a különböző kultúrák közötti párbeszédre ösztönzi, és arra bátorítja az embereket, hogy lépjenek fel az antiszemitizmus ellen, bárhol is tapasztalják azt.

A német szövetségi kormány 2,8 millió euróval támogatta a beruházást.

The Görlitz Synagogue

This is the synagogue in Görlitz, Germany from the air. For more information about the synagogue, or to arrange a tour, please write to:juedische.gemeinde.go…

A Drezdai Zsidó Hitközség elnöke, Michael Hurshell a helyreállítást “a remény, a megújulás és a társadalmi kohézió jelének” nevezte.

„Legyen ez a kulturális találkozások és a történelemtudatos párbeszéd helye.”

– mondta az elnök.

A 33 méter magas torony tetején álló, a nácik által lerombolt nagy Dávid-csillagot a következő hónapokban helyezik vissza az eredeti helyére.

A William Lossow és Max Hans Kühne drezdai építészek által tervezett és 1911-ben átadott épület a modern Németország első vasbeton épületeinek egyike volt. Szászországban egyedüliként vészelte át a kristályéjszakai pogromokat.

A II. világháború után a keletnémet kommunista rendszer alatt az épület egy ideig üresen állt. 1963-ban a drezdai zsidó közösség eladta a városnak. A városi színház díszletek raktározására használta.

3D-ben születik újjá a lerombolt vilnai zsinagóga

A nácik, majd a szovjetek által elpusztított épület eredetileg öt emelettel rendelkezett, melyek közül kettő a föld alá nyúlt, és összesen 5000 ember befogadására volt alkalmas.