3D-ben születik újjá a lerombolt vilnai zsinagóga

A nácik, majd a szovjetek által elpusztított épület eredetileg öt emelettel rendelkezett, melyek közül kettő a föld alá nyúlt, és összesen 5000 ember befogadására volt alkalmas.

A vilnai nagy zsinagóga valamikor 1630 és 1633 között épült a litván fővárosban. A II. világháború alatt a nácik kifosztották, megégették és részben megsemmisítették, majd a romos épületet és az egész komplexumot, amely körülötte nőtt, a szovjet hatóságok 1955 és 1957 között bontották el. Szándékosan kosárlabdapályát és óvodát építettek a helyébe, hogy hatékonyan megakadályozzák a kulturális emlékmű újjáépítését célzó jövőbeli kezdeményezéseket. Az óvodát később általános iskola váltotta fel.

A vilnai nagy zsinagóga három eredeti darabja csodálatos módon túlélte a pusztítást, és most a Vilna Gaon Zsidó Múzeumban látható: a tóraszekrény ajtaja, a bima, és a tíz parancsolat talapzata.

Vilnius városa idén Elija ben Solomon Zalman (vilnai gáon, talmudista, halachista, kabbalista, az elmúlt néhány száz év vallásos zsidóságának egyik legismertebb alakja) születésének 300-dik évfordulóját a vilnai nagy zsinagóga virtuális túrájának elérhetővé tételével ünnepli — írja a The Jerusalem Post.

The Great Synagogue of Vilna complex, 19th – 20th century

http://bit.ly/vilna-gaon Before World War II, there were 135 synagogues in Vilnius, but the Great Synagogue was the centre of spiritual and cultural life for…

A 3D projekt valósághű felvételeket tartalmaz a helyről, beleértve a komplexumot, az udvart és a belső teret. A klipeket archivált fényképek és építészeti rajzok felhasználásával készítették.

A nácik, majd a szovjetek által elpusztított épület eredetileg öt emelettel rendelkezett, melyek közül kettő a föld alá nyúlt, és összesen 5000 ember befogadására volt alkalmas. A 2020-as évet a litván zsidók és a Vilna Gáon évének nyilvánították.

„Egy olyan városban, amely intellektuálisan, lelkileg és politikailag mélyen gyökerezik az európai judaizmus történetében, merjük a legújabb technológiai módszereket alkalmazni zsidó örökségünk különböző rétegeinek megőrzésére”

— nyilatkozta a Go Vilnius kezdeményezés igazgatója, Inga Romanovskienė.

A zsinagóga helyén egy zsidó emlékközpontot terveznek, amely a tervek szerint 2023-ben nyílna meg , amikor Vilnius 700. születésnapját ünnepli majd.

Interior of the Great Synagogue of Vilna, 19th – 20th century

http://bit.ly/vilna-gaon Before World War II, there were 135 synagogues in Vilnius, but the Great Synagogue was the centre of spiritual and cultural life for…