Háredi zsidókon gúnyolódik a legolvasottabb baloldali izraeli napilap

A hétfői vitatott karikatúra, amelyet Amos Biderman rajzolt, a Siratófal előtti zsúfolt teret és két rendőrtisztet ábrázolt, akik a COVID-19 közösségi terjedésének veszélyéről beszélgetnek — vette észre az Israel Hayom.

A baloldali Haaretz című újságot ismét azzal vádolják, hogy sértő módon tudósít a háredi közösségről, miután a koronavírus járvány kapcsán egy gúnyos karikatúrát tettek közzé.

A hétfői vitatott karikatúra, amelyet Amos Biderman rajzolt, a Siratófal előtti Tisá BeÁv idején zsúfolt teret és két rendőrtisztet ábrázolt, akik a COVID-19 közösségi terjedésének veszélyéről beszélgetnek.

„Rendben van az, hogy ilyen közel vannak egymáshoz?”

– kérdezi az egyik rendőr, mire a másik azt válaszolja:

„Tisá BeÁvra külön engedélyt kaptak”.

A lapot és a karikaturistát azóta számos kritika érte, amiért figyelmen kívül hagyták azokat az adatokat, amelyek szerint a háredi zsidók nem sértik jobban a társadalmi távolságtartás szabályait, mint az átlagnépesség, sőt, a háredi városokban és városrészekben viszonylag alacsony a megbetegedések száma a járvány jelenlegi, negyedik hullámában.

Ishay Lapidot háredi énekes a Twitteren adott hangot felháborodásának.

„Amikor a kormány fenyegetve érzi magát, a Haaretz és Biderman mindig megtalálja a módját, hogy valakit kigúnyoljon, még akkor is, ha ez olyan hazugságokon és gyűlöleten alapul, amit akár a Der Stürmerben is meg lehetne találni”

— írta.

Egy másik újságíró, Yishai Cohen, a Kikar Hashabat nevű háredi hírportál munkatársa a következőket írta:

„Mit teszel, amikor a háredik nem illenek bele a fertőzések új hullámának narratívájába? Vagy amikor a hárediket ritkábban látják repülőgépeken? Esetleg amikor a közösség terjedésének jórésze valójában a szekuláris világon belül történik? Mit teszel, amikor a Ben-Gurion Nemzetközi Repülőtér képeinek láttán nem lehet csupa hosszú orrú közönségen gúnyolódni? Akkor hívd fel Amos Bidermant”.

Vitát kavart a szólásszabadságról a vezető rabbi szatirikus ábrázolása

Az egyik legnézettebb szatírikus tévéműsorban karikírozták ki Kanievsky rabbi befolyását és kapcsolatát Netanjahuval.