Gyakorlatilag befagyasztották az építkezéseket Júdea-Szamáriában

Naftali Bennett miniszterelnök nyilvánvalóan az amerikai nyomás miatt gátolja a Júdeában és Szamáriában zajló építési projektek engedélyezési folyamatát — az Arutz7 értesülése szerint.

A lap információi szerint Bennett akadályozza, hogy a terület polgári közigazgatásának építésügyi bizottsága megtartsa menetrendszerű üléseit az építési tervek jóváhagyására.

A források szerint ez az állapot már több, mint egy hónapja tart. A júdeai és szamáriai zsidó közösséghez kötődő források azt állítják, hogy ez gyakorlatilag építési moratóriumot jelent, mivel a bizottság engedélye nélkül nem kezdődhetnek új építkezések.

„Ez valójában totális kapituláció az USA diktátumai előtt”

— sérelmezik a régió tisztségviselői.

A védelmi minisztérium égisze alatt álló bizottság, amelynek feladata az 1949-es „zöld vonalon” túli építkezések felügyelete, általában háromhavonta felülvizsgálja az új építési terveket, beleértve a különféle infrastrukturális fejlesztéseket is.

Ezek a projektek elengedhetetlenek a helyi közösségek fejlődéséhez, mivel vonatkoznak a bekötő utakra és a más, létfontosságú infrastrukturális beruházásokra is.

Az előző kormánynak Benjamin Netanjahu akkori miniszterelnök irányításával kellett volna kijelölnie a bizottság ülésének időpontját, de ezt akkor Beni Ganz védelmi miniszter akadályozta meg, ragaszkodva ahhoz, hogy ezt csak az új kormány tegye meg.

Bár Bennett több mint egy hónapja van hatalmon, dátumot továbbra sem határoztak meg, ezúttal az amerikai nyomás miatt.

Biden kétfrontos békeharca

A zsidó állam, ha nem is kapja meg azt a feltétel nélküli támogatást, mint a Trump-éra alatt, de továbbra is kiemelt szövetségesnek számít Washingtonban — bizakodik Seres László a zsido.com-on megjelent elemzésében.