Izraeli rakétákat semmisített meg a szíriai légvédelem

Izraeli rakétákat semmisített meg keddre virradóra a szíriai légvédelem Aleppótól délkeletre, az al-Szafirah térségben – jelentette a SANA állami hírügynökség.

Szíriai ellenzéki fegyveres csoportok szerint a támadások célpontja a damaszkuszi vezetéssel szövetséges iráni Forradalmi Gárda támaszpontjai és egy fegyvergyára voltak. A dubaji székhelyű al-Hadasz tévécsatorna ugyanakkor Iránhoz köthető síita milíciák fegyverraktárairól tett említést. Az al-Hadasz szerint a milícia veszteségeket szenvedett, de pontos adatokat nem közölt.

A szíriai hadsereg szóvivője közölte, hogy a rakéták többségét megsemmisítették, és jelenleg kárfelmérést végeznek.

Izrael a 2011 óta tartó szíriai polgárháború kezdete óta hajt végre katonai műveleteket az arab országban, elsősorban a kormányerők és az Irán támogatását élvező síita szövetségeseik ellen, az idén pedig fokozta az offenzívákat. Izrael fenyegetésként tekint ezekre a milicistákra, különösen azokra, akik a határának másik oldalán, a megszállt Golán-fennsík közelében tartózkodnak. Nyugati hírszerzési források szerint Izrael „árnyékháborút” folytat Szíriában az iráni befolyás gyengítése érdekében.

Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje sosem ismerte el nyilvánosan, hogy az országban iráni erők állomásoznak, csak iráni katonai tanácsadók jelenlétéről tett említést.

Videó: Szíria egyes részei Irán és a Hezbollah totális ellenőrzése alá kerültek

A volt szíriai védelmi miniszter fia a szaúd-arábiai Al Arabiya hírcsatornának adott interjúban leplezte le a perzsa rezsim mesterkedéseit.