Videó: Szíria egyes részei Irán és a Hezbollah totális ellenőrzése alá kerültek

Egy szíriai üzletember szerint Szíria bizonyos területei teljes mértékben Irán vagy a Hezbollah ellenőrzése alatt állnak, és Bassár el-Aszad elnök nem tudja, mi történik ott — írja a Jewish Press.

Firas Tlass, Musztafa Tlass volt szíriai védelmi miniszter fia a szaúd-arábiai Al Arabiya hírcsatornának adott interjúban tette azokat a megjegyzéseket, amelyet 2021. március 24-én és 25-én sugároztak. Az interjút lefordította, és a klipet feltöltötte az internetre a MEMRI, a Közel-Kelet Médiakutató Intézet.

Az Iszlám Forradalmi Gárdának (IRGC) „jelentős irodái vannak a damaszkuszi repülőtéren, és mindenről tudnak, ami ott történik”

— mondta Tlass.

Az Irán által ellenőrzött területeket a síita Hezbollah terrorszervezetnek szánt fegyverek és ellátmányok fogadására és továbbítására használják, és a Szíriában tevékenykedő iráni milíciáknak szánt élelmiszer- és felszerelés szállítmányoknak álcázzák őket – mondta Tlass.

Fegyvereket és kifejlesztett rakétaalkatrészeket rejtegetnek zöldségszállító teherautókban, majd a Hezbollah által ellenőrzött dél-szíriai és libanoni területekre szállítják őket – tette hozzá.

„Vannak olyan területek Szíriában, amelyeket iráni tisztek ellenőriznek. Al-Aszad nem tudja, és nem is akarja tudni [mi folyik ott]. Vannak területek a sivatagban… Az al-Kuszájr és a szíriai-libanoni határ közötti terület teljes mértékben a Hezbollah ellenőrzése alatt áll. A Hama repülőtér pedig teljes iráni ellenőrzés alatt „

— mondta.

Ezen kívül Tlass elmondta, hogy Irán most már teljes ellenőrzést gyakorol a szíriai Tudományos Tanulmányok és Kutatási Központ felett, ahol biológiai és vegyi fegyvereket készítenek.

„Bashar Al-Assad nem tudja, mi folyik a Jamraya-ban annak ellenére, hogy még elnökké választása előtt meglátogatta a kutatóközpontot”

— mondta.

Syrian Business Tycoon: Iran, Hizbullah Have Control Over Certain Military Facilities in Syria

Syrian business tycoon Firas Tlass said that certain areas in Syria are completely under Iranian or Hizbullah control, and President Bashar Al-Assad does not…

„Amikor Háfez al-Aszad létrehozta ezt a kutatóközpontot, terror-egyensúlyra törekedett Izraellel. A kutatóközpont fejlesztette ezeket a vegyi fegyvereket. Ragyogó munkát végeztek, sajnos ezt kell mondanom. A legokosabb szíriai tudósok, akik valahányan Franciaországban és Nyugaton kaptak kiképzést. Együttműködtek Németországgal és Észak-Koreával. Irán csak mostanában lépett be a harcba”.

„A Szíriai Tudományos Tanulmányok Kutatóközpontja. . . Irán ott van, és mindenben részt vesz. Régen ez nem így volt”

— mondta Tlass.

2014-2015 előtt nem volt ott iráni szerepvállalás.

„Véleményem szerint az irániak azért vették át a kutatóközpontot, hogy nehogy az oroszok kezére kerüljön – különösen a „vegyi fegyverek átadásának” nevezett viccet követően. Természetesen a vegyi fegyvereknek csak egy kis részét adták át, a többit pedig raktárak között osztották szét.

„Természetesen a szíriai vegyifegyver-program ismét jelen van, a laboratóriumok ismét működőképesek”.

Tlass azt is elmondta, hogy Irán teljes ellenőrzést gyakorol a Hama repülőtér felett, ahol az Iszlám Köztársaság leszállítja repülőgépeit. A fegyvereket (a Hezbollah számára) gyümölcs- és zöldséghűtőkben szállítják.

„A kifutópálya végéről a fegyvereket egy földútra szállítják, amelyet kifejezetten erre a célra készítettek elő”

— mondta.

„A szállítmány eljut a Masyaf útra, onnan pedig Tartúszba, ahonnan egyenesen Libanonba az autópályán. Ha tudnak ezekről a szállítmányokról, akkor műholddal nyomon követhetők, de ha nem így van, akkor nem.

Naponta kétszáz teherautó halad át ott, és nem tudják észlelni az öt, fegyverekkel és fejlett rakétaalkatrészekkel megrakott zöldséges teherautókat, így a szállítmányok eljutnak a Hezbollahhoz akár Libanonban, akár Szíriában. A Hezbollah ugyanis most már jelen van a terepen Dél-Szíriában és rakétaegységei is megjelentek a dél-szíriai földön.”

Rakétát lőttek az izraeli atomreaktorra

Az eset, amely évek óta a legsúlyosabb, valószínűleg iráni részvételre utal.