Jeruzsálem státusza miatt döntött bojkott mellett több nyugat-európai ország?

Francia- és Németország képviselői nem jelentek meg az USA egyik jeruzsálemi ünnepségén, ami többek szerint nyílt diplomáciai üzenet volt.

Az izraeli média értesülései szerint Jeruzsálem fővárosi státusza okozhatott diplomáciai kérdőjeleket, miután több ország képviselője nem jelent meg az Amerikai Egyesült Államok izraeli nagykövetségének éves ünnepségén július 4-én.

A résztvevők és távolmaradók

A Ynetnews egyik forrása szerint az európai nagykövetek felét meghívták az eseményre, és jelentős részük el is fogadta az invitálást – köztük a román és brit képviselő. Továbbá a koszovói, ausztrál, norvég, hondurasi, guatemalai és kanadai diplomaták is tiszteletüket tették jelenlétükkel.

Arról nem szivárogtak ki részletek, pontosan melyik meghívott európai államok maradtak még távol az ünnepségtől. Egyelőre Franciaország és Németország tudatos bojkottjáról szólnak a hírek.

A francia nagykövetség nem kommentálta a történteket, míg a német külképviselet annyit mondott a Ynet számára, hogy a hivatalos álláspontjuk Jeruzsálemet illetően „nem változott”.

Jeruzsálem, 2018. május 8. Az Egyesült államok izraeli nagykövetségét jelző új tábla a két nemzet zászlóit útpóznákra feszítő munkások közelében, Jeruzsálem zsidók lakta Arnona városrészében 2018. május 7-én. (MTI/EPA/Abir Szultan)

Donald Trump öröksége

Ahogy a The Times of Israel felidézi, Donald Trump egykori amerikai elnök kormánya 2017-ben ismerte el hivatalos formában Jeruzsálemet Izrael fővárosaként jelentős médiafigyelem kíséretében, majd 2018-ban hazája nagykövetségét is a városba költöztette Tel-Avivból.

A Ynet szerint az amerikai nagykövetség egy része jelenleg a „senki földjén” fekszik: Kelet-Jeruzsálem és a főváros többi részén, amire a palesztinok tartanának számot. A külképviselet helyszínének egy része pont olyan két fegyverszüneti vonal közé esik, amiket 1949-ben izraeli és jordániai tisztek rajzoltak meg a Függetlenségi Háború végén. 2018-ban egy ENSZ képviselő kijelentette, hogy az érintett zóna „megszállt területté vált”, miután Izrael kiterjesztette fennhatóságát felette a hatnapos háború során 1967-ben.

Az izraeli lap szerint Joe Biden demokrata elnök azt mondta, nem áll szándékában visszaköltöztetni a külképviseletet Tel-Avivba.

Mint korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, Joe Biden amerikai elnök várhatóan a külügyminisztérium egykori tisztviselőjét, Thomas Nidest nevezi ki hamarosan az Egyesült Államok új jeruzsálemi nagykövetének. Sajtóhírek szerint a következő hetekben áll majd a kinevezéséhez szükséges Szenátus előtti meghallgatásra.

Izrael miniszterelnöke üzent

Az USA júliusi ünnepségén Naftali Bennett is beszédet mondott, amiben előrevetítette, hogy szeretné helyreállítani országa kapcsolatát az amerikai Demokrata Párttal, valamint nem akarja, hogy politikai játszmákra használják egymást belpolitikai ügyekben.

Az izraeli miniszterelnök úgy fogalmazott: „Minden kísérletet ellenzek, amivel Amerikát egy egypárti politikai üggyé szeretnék tenni Izraelben, és azokat is, amikkel Izraelt szeretnék egypárti politikai üggyé tenni az Egyesült Államokban”.

Ő lehet az új amerikai Izraelbe delegált nagykövet

Thomas Nidest Izrael-pártinak tartják.