Folytatódik a harc Alta életéért: már az amerikai elnök segítségét is kérik, hogy lélegeztetőgépen maradjon a hászid házaspár gyermeke

Brit orvosai lemondtak róla, miközben már amerikai vezetők is küzdenek a kezelés külföldön történő folytatása mellett.

Tovább zajlik a küzdelem Alta Fixler életéért a New York Post legutóbbi cikke szerint. Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, májusban egy manchesteri bíró azt az ítéletet hozta, hogy a brit orvosok palliatív ellátásba helyezhetik a két éves kislányt. A szülei azonban ebbe nem akartak belegyezni és Jeruzsálembe akarták vinni a gyermeküket.
Létezhet megfelelő kezelés

Alta családja öt évvel ezelőtt költözött Angliába, hogy közelebb lehessenek a nagyszülőkhöz. A kislány koraszülöttként jött világra 2018-ban, azóta nem tud magától se enni, se inni, se pedig lélegezni.

A brit orvosok azt mondták, hogy Alta nem lesz képes felépülni, ám az apuka beszámolója szerint külföldi szakemberek kezdetektől arra bátorították, hogy ne mondjanak le róla, mert létezik megfelelő kezelés a világon.

Ennek reményében a család évek óta küzdelmet folytat a brit hatóságokkal, hogy külföldre szállíthassák lányukat – eddig mindhiába, ugyanis a kormány nem engedélyezi Alta távozását az országból.

Májusban MacDonald bíró úr a döntésében az mondta, hogy kezelés megszüntetése, amely életben tartja Altát a kislány „érdekében áll”, és hogy az Izraelbe való szállítása „felesleges kényelmetlenséget” okozna a gyermeknek, és nem járna semmilyen egészségügyi előnnyel.

Az élet védelme

Ennek ellenére a lány édesapja, Abraham Fixler amerikai és izraeli állampolgár, továbbra sem adja fel a küzdelmet. Feleségével együtt egy nyolcéves kisfiút is nevelnek, és szerintük Izrael mellett akár Amerikában is szívesen segítenének nekik.

„Engedjenek el. Csak ennyit kérek” – mondta a 28 éves férfi. „Nincs ok rá, hogy megöljék a lányomat” – nyilatkozta a hászid hívő édesapa.

A család szóvivője szerint a szülők vallási nézeteik miatt is szilárdan kiállnak lányuk mellett. „Az ortodox judaizmus arra tanít, hogy a végsőkig küzdeni kell az életért” – fogalmazott a család képviselője a sajtónak.

Nemzetközi összefogás indult

Alta híre mára szinte világszerte ismertté vált, és jelentős összefogás zajlik a zsidó közösségekben, hogy segítsenek neki. A jogi ügyek óriási költségeit – közel 340 ezer dollárt – is közösségi adományokból sikerült eddig finanszíroznia a családnak. Továbbá neves politikusok is felszólaltak a kislány érdekében.

Reuven Rivlin akkori izraeli elnök júniusban levélben kérte Károly herceget, hogy engedjék meg a családnak, hogy Jeruzsálembe menjenek, nemrég pedig amerikai vezetők is összefogtak az ügyben.

A Szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer is segítségét ajánlotta abban, hogy az USA-ba szállítsák Altát. A republikánus politikus vízumot biztosított a kislány számára, és levélben kérte Nagy-Britannia nagykövetét, hogy segítsen az ügyben. Ahogy két egészségügyért felelős vezető is arról biztosította a nagykövetet, hogy a New Jersey-ben működő Phoenix Központban tárt karokkal várnák a kislányt további kezelésre.

A New York Post szerint tíz további republikánus szenátor is küzdelembe szállt Alta életéért, és Joe Bidennek írt levelükben kérik az amerikai elnök mielőbbi közbeavatkozását.

Az angol bíróság levenné a két éves Altát a lélegeztetőgépről, Izrael a walesi herceg segítségét kéri

Reuvén Rivlin elnök Károly herceg segítségét kérte, hogy a szülők Jeruzsálembe szállíthassák a kislányt, mivel a kezelés leállítása ütközik a vallási nézeteikkel.