The Economist: az olasz focicsapatban az volt a legfeltűnőbb, hogy nem volt köztük színes bőrű játékos

A lap szerint az olasz csapat győzelme veszteség volt a multikulturalizmus számára. 

Az Economist állítása szerint a meccs nem csupán a fociról szólt, hanem a politikáról is. A cikk szerint az olasz csapaton az volt a legfeltűnőbb, hogy nem volt színes bőrű játékos a pályán. Az Economist leírása szerint ezt a közösségi oldalakon „sokan kritizálták” különösen Franciaországban.

A cikk szerint az se tetszett egyeseknek, hogy az olasz csapat engedte a játékosoknak, hogy csak az térdeljen le a meccsek előtt, aki szeretne, vagy ha az ellenfél ezt kifejezetten kéri.

Az Economist szerint már szinte minden ország megtanulta, hogy a „sokszínűség” sikert hoz a sportban. A cikk elismeri, hogy ugyan nincs olyan régi  bevándorló közösség Olaszországban, mint nyugatabbra, de az elmúlt években nekik is voltak sikeres afrikai származású sportolóik. A cikk állítása szerint azért nincs több fekete sportoló, mert az olasz jobboldal rasszista.

A szerző kiemeli, hogy a bevándorlók Olaszországban csak 18 év felett kérvényezhetik az állampolgárságot, ezért a sportban is hátrányt szenvednek.

A cikk leírja, hogy a jobboldali politikusok megosztották a győztes csapat mosolygó játékosainak képét, amin azonban egy fekete arc se volt.

Az Economist szerint a döntő estéje nem volt jó este a multikulturalizmus szempontjából.

Borítókép: EPA/Michael Regan / POOL

Tilos lesz az olimpián a „Black Lives Matter” ruházat

A tiltakozó sportolók megbüntetésével fenyeget a NOB, de van olyan szervezet, amely átvállalná a büntetést.