Tilos lesz az olimpián a „Black Lives Matter” ruházat

A sportolók nem viselhetnek „Black Lives Matter” feliratú ruházatot a tokiói olimpiai játékokon – döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amely ismételten megerősítette, hogy érvényt kíván szerezni a játékok 50. szabályának, amely tiltja a politikai vagy társadalmi ügyekkel kapcsolatos tiltakozásokat a néhány hét múlva megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen — írja a Daily Wire.

Az Associated Press kedden arról számolt be, hogy a NOB szabályai a politikai vagy társadalmi igazságosságot hirdető „szlogenek” ellen idén szigorú, és hogy a NOB kifejezetten megtiltotta a „Black Lives Matter” (Fekete életek számítanak) faji igazságosság tartalmú ruházatot.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nagyon pontosan meghatározta, hogy mit nem szabad. Konkrétan kimondta, hogy a Black Lives Matter feliratot a nyári olimpiai játékok sportolói ruházatáról kitiltják” – jegyezte meg az AP.

„Ez része a NOB régóta fennálló tilalmának, amely szerint »demonstráció vagy politikai, vallási vagy faji propaganda« tilos a játéktéren, az éremtáblán vagy a játékok hivatalos ceremóniái alatt”.

Ehelyett a sportolóknak olyan „általánosabb kifejezéseket” tartalmazó ruházatot kell majd viselniük, mint a „béke”, „tisztelet”, „szolidaritás”, „befogadás” és „egyenlőség”, a jelentés szerint.

Az Olimpiai Bizottság áprilisban közölte, hogy tervezi az 50. szabály betartatását, és hogy azok a sportolók, akik felemelik az öklüket vagy „térdet hajtanak” – ez a tiltakozás egyik népszerű formája az Egyesült Államokban a sporteseményeken -, szankciókkal fognak számolni.

Az 50. szabály kimondja, hogy „semmilyen demonstráció, politikai, vallási vagy faji propaganda nem megengedett az olimpiai helyszíneken, a verseny helyszínein vagy más területeken”.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán bejelentette, hogy érvényre juttatja a sportolóknak a tüntetést tiltó szabályát az idei nyári tokiói olimpián, megjegyezve, hogy a térdelés vagy az ököl felemelése azonnali büntetést von maga után” – számolt be a The Daily Wire.

„A döntését indokló jelentésben a NOB azt írta, hogy az elmúlt egy évben világszerte több mint 3500 nemzetközi sportoló körében végzett felmérést, és azt találta, hogy »a sportolók egyértelmű többsége úgy véli, hogy nem helyénvaló, ha a sportolók tüntetnek, vagy kifejezik nézeteiket« a játékok alatt.”

„A tokiói olimpián szankcionált összes sportolót teljes mértékben támogatni fogja a Word Players nevű szervezet”

– mondta annak igazgatója az AP-nek.

A Global Athlete azt is közölte a sportolókkal, hogy „nem fogja megengedni, hogy az elavult ’sportszabályok’ felülírják az alapvető emberi jogokat”.

„Olyan olimpiát képzelünk el, ahol a sportolók állnak a középpontban, sokkal inkább, mint a házigazda ország, a körülötte lévő politika vagy a szponzorok” – mondta a Global Athlete szóvivője az AP-nek. „Ez egy olyan hatalmas látványosság, ahol a sportolók csak másodlagos szempontok”.

A NOB nem kötelezte el magát a tiltakozó sportolók büntetésének konkrét formája mellett, és azt mondja, hogy a megfelelő intézkedéseket eseti alapon fogja meghatározni. Ha a NOB mégis megbüntet egy sportolót,

a World Players Association, a sportolók nemzetközi szakszervezete azt mondja, hogy meg fogja védeni az adott sportolót.

Az Egyesült Államok olimpikonjai még nem nyilatkoztak arról, hogy tiltakozni fognak-e a tokiói olimpián, de az amerikai olimpiai bizottság márciusban bejelentette, hogy nem fog fellépni azokkal a sportolókkal szemben, akik az amerikai olimpiai válogatóversenyek során öklöt emelnek vagy térdet hajtanak.

„A sportolóknak” – jelentette a The Daily Wire – „engedélyezik, hogy a nemzeti himnusz alatt felemeljék az öklüket vagy térdre ereszkedjenek, és a sportolók viselhetnek ‘sapkát vagy arcmaszkot’ olyan konkrét politikai kifejezésekkel, mint például Black Lives Matter. … A sportolók nem viselhetnek semmilyen elismert gyűlöletszimbólumot, és nem tiltakozhatnak a játéktér akadályozásával vagy azzal, hogy más sportolóknak gondot okoznak a verseny alatt”.

A BLM egyik vezetője vizsgálatot követel a mozgalom társalapítójának ingatlanvásárlási ügyeiben

Biznisznek sem rossz a BLM.