A BLM egyik vezetője vizsgálatot követel a mozgalom társalapítójának ingatlanvásárlási ügyeiben

Vizsgálatot követel a Black Lives Matter (BLM) nevű radikális baloldali mozgalom New York-i vezetője, Hawk Newsome a szervezetet működtető alapítvány (Global Network Foundation, BLMGN) társalapítója, Patrisse Khan-Cullors ingatlanvásárlásai ügyében.

A New York Post című lap még szombaton hozta nyilvánosságra, hogy

a 37 éves, afroamerikai Patrisse Khan-Cullors összesen 3.2 millió dollárért vásárolt luxusingatlanokat, köztük 1.4 millióért Los Angeles közelében egy luxusvillát, a csaknem kizárólag fehérek lakta elitnegyedben.

A társalapító azonnal a bírálatok kereszttüzébe került az afroamerikai közösségen belül is.

Szerdán egymás után szólaltak meg a BLM-mozgalom vezető személyiségei. A Breitbart News Hawk Newsome-ot idézte. A The Daily Caller konzervatív portál pedig arról számolt be, hogy a magát „képzett marxistának” valló BLM-társalapító a felháborodás nyomán azonnal beszüntette tanácsadó cégének tevékenységét. Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a Black Lives Matter tavaly 90 millió dollár adományt vett fel és nem világos, hogy a szervezet fizeti-e Patrisse Khan-Cullorst, mivel átláthatatlanok a pénzügyei és senki sem tudja hogyan szerzett ennyi pénzt.

Patrisse Khan-Cullorst képmutatással is vádolják.

Hawk Newsome például szemére vetette, hogy Patrisse Khan-Cullors, aki szocialistának vallja magát, miként engedhet meg magának ilyen „luxusvásárlást”, ráadásul olyan negyedben, amelyben többségében fehérek laknak.

Hawk Newsome szerint az eset hiteltelenné teszi a mozgalmat.

Maga Patrisse Khan-Cullors internetes fiókjába írt bejegyzésében alapvetően nem tagadta a róla szóló, vásárlással kapcsolatos állításokat. A BLMGNF ugyanakkor megvédte a társalapítót. A TheGrio című, afroamerikaiakkal foglalkozó hírportál arra emlékeztetett, hogy Khan-Cullors ennek a szervezetnek az ügyvezető igazgatója, munkáját önkéntesként  látja el, vagyis nem kap érte sem fizetést, sem egyéb juttatást, és a szervezet 2013-as megalakulása óta összesen 120 ezer  dollárt kapott olyan feladatokért, amelyek szóvivőként és a politikai oktatási munkában való részvételért illették meg őt – olvasható a közleményben, amely hozzáteszi: Patrisse Khan-Cullors 2019 után nem kapott semmiféle javadalmazást.

A BLMGNF szerint az igazgatót ért vádak azoktól a jobboldali erőktől származnak, amelyek el akarják érni, hogy csökkenjen a mozgalom támogatottsága és befolyása.

A BLM mozgalom 2013-ban jött létre, akkori céljai közt elsősorban a feketék elleni rendőri túlkapások elleni küzdelem szerepelt.

Másfél millió dolláros villába költözött a BLM társalapítója

Az ingatlan ráadásul egy gazdag fehérek lakta enklávéban található.