A palesztin keresztények egy része beállt a Hamász mögé

A legtöbb közel-keleti „béketeremtő” – különösen a keresztények –, megértette, hogy a Hamász Izrael-ellenességének elbagatellizálása, megvetést és lenézést vált ki azokból, akik odafigyelnek a Szentföld politikai történéseire – írja Dexter Van Zile a Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis kutatója a The Algemeiner oldalán.

Van azonban egy ember, aki nem így gondolkodik. Ő Alex Awad tiszteletes, egy palesztin keresztény, aki Amerikában él és amerikai állampolgár. Awad, aki a jól ismert betlehemi Awad család tagja, úgy tűnik, azt gondolja, hogy ő lehet a Hámász szavahihetőségének reklámarca.

Biden elnöknek és Antony Blinken külügyminiszternek írt levelében Awad kifejti, hogy a Hámászra nem szabad terrorszervezetként tekinteni, mondván, hogy „a terrorszervezet címke hozzárendelése a Hamászhoz elrejti a bonyolultabb igazságot”.

Ugyanebben a levélben, amelyet egy magát a „Palesztin Keresztény Szövetség a Békéért” nevező csoportosulás nevében írt, Awad azt írja, hogy „a palesztinok jelentős része azért támogatja a Hamászt, mert kevésbé korruptak és hatékonyabbak a kormányzásban, mint a Fatah”.

Awad arról is beszámol, hogy „a Hamásznak számos palesztin keresztény képviselője és választója van”, és hogy a szervezet „több évtizedre szóló tűzszünetet követelt Izraeltől, amit utóbbi következetesen elutasított”.

Érvelésével Awad megpróbálja a Hamászt hiteles tárgyalópartnerként, Izraelt pedig az egyedüli felelősnek beállítani a béke hiányáért.

Awad a Hamászt kevésbé korruptnak írja le, mint a Fatahot. Ha a szervezet ennyire becsületes, akkor miért próbálták meg távollétében elítélni Hajar Harb újságírót, amiért beszámolt a Hámász által működtetett egyik gázai kórház korrupt működéséről? – teszi fel a kérdést Van Zile.

Ha a Hamász ennyire megbízható, akkor miért költik a palesztinok egészségének és jólétének előmozdítására szánt külföldi segélyeket rakéták és alagutak építésére? Miért használja a Hámász az ENSZ Palesztin Segélyezési és Munkaügyi Szervezete (UNRWA) által működtetett iskolákat fegyverek tárolására?

Ha a Hamász tűzszüneti ajánlata ennyire hiteles, akkor hogyan magyarázza Awad a terrorszervezet Izrael ellen irányuló folyamatos szidalmazását, rakétatámadásait, terrortámadási kísérleteit és gyújtogatásait?

2018-ban a „Christ at the Checkpoint” névre hallgató konferencián Awad, aki korábban metodista misszionárius volt, nyilvánosan is felfedte a Fehér Házban dolgozó zsidókkal szembeni ellenszenvét. A konferencia során Awad egy diasort mutatott be, amelyen három fehér házi tisztviselő képe volt látható Donald Trumpé mellett: Jason Greenblatt, Trump nemzetközi tárgyalásokért felelős különleges képviselője; David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete; és Jared Kushner, Trump veje és főtanácsadója. Awad képeit a „A kudarc receptje” felirat kísérte.

„Valami baj van?” – kérdezte Awad a jelenlévőktől. „Mi a baj?”

„Ezek mind zsidók!” – mondta a közönség egyik tagja.

„Mind zsidók” – ismételte Awad.

Talán ez segít megmagyarázni, hogy Awad miért hajlandó a Hámásszal folyamatos egyetértésben nyilatkozni: van bennük valami közös, mégpedig a zsidók megvetése – zárja cikkét Van Zile.

Teljes őrület: Jézus palesztin volt?

Ahogy az várható volt, óriási vihart aratott Linda Sarsour palesztin-amerikai politikai aktivista, aki a Twitteren kiposztolta, hogy eddig rosszul tudtuk Jézus származását.