A kis országokkal szúrna ki a globális társasági adó

Az USA és az EU megpróbálná hazatelepíteni az adóbevételeket a kis méretű és kevés befolyással rendelkező országokból.  

Így nézne ki a globális együttműködés? – teszi fel a kérdést Ross Clark a Spectator UK oldalán. Az EU beleegyezett abba, hogy őszig késlelteti a digitális adót, hogy legyen tér a globális minimumadóval kapcsolatos tárgyalásokra. Biden követelte, hogy vessék el a digitális adó tervét, látva, hogy az egyértelműen az amerikai tech-cégeket támadná. Az EU láthatóan nagyon szeretne kompromisszumot kötni az amerikaiakkal, ami nehezen lett volna elképzelhető Trump alatt – írja Clark.

A lépés még valószínűbbé teszi, hogy lesz 15%-os globális társasági adó. Ross Clark szerint azonban ennek nem érdemes örülni. Különösen nincs oka az örömre a kis országoknak.

Írország pont abból gazdagodott meg, hogy 12.5 %-os a társasági adója, és kétségbeesetten küzd a 15%-os adó ellen, még akkor is, ha így is alacsonyabb lenne a ráta, mint a legtöbb fejlett országnak. A Brexit tárgyalások során az EU kiállt az ír határok ügyében. Most úgy tűnik az EU cserbenhagyja Írországot, valamint Magyarországot is, aminek szintén versenyképes társasági adója van – írja a szerző.

Mindkét adójavaslat: a 15%-os társasági adó, és a digitális adó úgy van beállítva, mintha a kormányoknak az lenne a célja velük, hogy megregulázzák a senki iránt hűséget nem mutató multicégeket, akik nem akarnak adót fizetni.

Valójában azonban arról van szó, hogy az USA és az EU hazatelepítené az adóbevételeket a kicsi országokból. Ha kicsi és erőtlen ország vagy aki tengerentúli befektetőket próbál vonzani, akkor ez az adó semmi jót nem hordoz számodra. A digitális adót pedig az EU csak úgy tudja legálisan megvalósítani, ha az apró európai tech cégeket is célba veszi.

A digitális adó felfüggesztése nem jelenti, hogy a javaslat nem fog újra előjönni, mindössze őszig lett halasztva.

A járvány utáni új világban a hatalmas és nagy befolyású országok ás blokkok már nem tesznek úgy mintha érdekelné őket a globális együttműködés, hanem készek arra, hogy politikai erejük segítségével növeljék az adóbevételeiket, a kisebb vállalkozó barát országok kárára – zárja Clark.

Borítókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Mindenki tapsol, pedig nincs miért

Ha számít valamit a jólét és hogy ne legyen a kínaiak állatsimogatója Európából és Észak-Amerikából, akkor körülbelül pont az ellenkezőjét kellene csinálni annak, amit a nyugati kormányok tesznek bamba népeik megelégedésére. Gallai Tamás írása.