Szlovákia is diplomáciai képviseletet nyit Jeruzsálemben

Ivan Korcok, az ország külgazdasági és külügyminisztere a Twitteren tette közzé a bejelentést, mondván, hogy a Jeruzsálemben megnyíló képviselet „a kapcsolatok elmélyítését” mutatja a zsidó állammal — írja az Arutz7.

A lépés azt jelenti, hogy Szlovákia feljavítja jeruzsálemi diplomáciai képviselete státuszát, így az most az ország külügyminisztériuma alá kerül.

A bejelentés közben Korcok azt is hangsúlyozta, hogy az ország támogatja a közel-keleti békefolyamat folytatását és az izraeli-palesztin arab konfliktus kétállami megoldását.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter Twitter-bejegyzésében köszönetet mondott Korcoknak a döntéséért, mondván, hogy ez „barátságunk szimbóluma, és az országaink közötti kapcsolatok megerősítését szolgálja”.

Korcok hétfőn, Lapid diplomáciai látogatása során, találkozott az izraeli külügyminiszterrel Brüsszelben,aki szeretné megerősíteni a zsidó állam kapcsolatait az Európai Unió országaival és helyreállítani az EU-val fenntartott kapcsolatokat.

Amióta az Egyesült Államok a Trump-kormányzás idején nagykövetségét Jeruzsálembe költöztette számos ország követte a példáját, így Guatemala, Koszovó és Honduras.

Csehország és Magyarország megtartotta ugyan nagykövetségeit Tel-Avivban, de diplomáciai képviseleteket nyitott Jeruzsálemben.

Zsidó reneszánsz Szlovákiában?

Habár alig háromezer zsidóról tudni Szlovákiában, az országban folyamatosan újítják fel a régi közösségi épületeket. Ráadásul helyi lakosok adakozásaiból is zajlik az örökségvédelem.