Zsidó reneszánsz Szlovákiában?

Kezdi felfedezni zsidó örökségét a szomszédos állam is, ahol az utóbbi években tucatnyi épületet újítottak fel és a Bennem Élő Eredet írása szerint ez még csak a kezdet. 

Habár alig háromezer zsidóról tudni Szlovákiában, az országban folyamatosan újítják fel a régi közösségi épületeket. Ráadásul Európai Uniós források mellett helyi lakosok adakozásaiból is zajlik az örökségvédelem

— írja a Bennem Élő Eredet friss riportjában.

A személyes hangvételű írásban Szenc városát hozzák fel példaként, ahol a közelmúltban adták át a település megszépült zsinagógáját. Itt az új helyi politikai akarat hatására a megyei önkormányzat egy euróért megvette, majd saját forrásból, immáron több mint kétmillió eurót ráköltve felújította az épületet.

A külső szerkezet rendbetétele mellett még ebben az évben azt tervezik, hogy Szenc zsinagógáját megnyitják a látogatók előtt, egy többfunkciós, kulturális befogadóházat szeretnék üzemeltetni.

— tudta meg a múltkutatással foglalkozó csapat Németh Gabriellától a Magyar Közösség Pártja politikusától, aki korábban Pozsony-megyei Önkormányzat alelnöke volt és személyesen is sokat tett a zsinagóga felújításáért.

A cikkben megszólaltatták a legnagyobb magyarajkú szlovákiai zsidóság, a komáromi egyik vezetőjét is. Novák Tamás arról tájékoztatta őket, hogy egy új trend kezd kialakulni az országban:

Szlovákiában 10 lepusztult zsinagóga helyreállításán dolgoznak jelenleg, vagy kezdődött meg az utóbbi pár esztendőben. Ugyanennyi temető rendbehozatala is zajlik. Több városban is civil összefogás és állampolgári adakozás eredményeként kerülhetett sor a zsidó örökségek megóvására.

Ezen felül egy Eu-s pénzügyi alapból arra tettek vállalást a szlovákok, hogy mintegy 33 elhagyott vagy lepusztult, de még rendbe hozható zsinagógák közül fognak többet is rendbehozni a következő években. Ezek jelentős része olyan közösségek emlékei, amelyek a magyar zsidóság egyetemes történelmének részeként is értelmezhetőek — emeli ki a riport.

Eredeti ötlet: elindult a vidéki zsidóság múltját feltáró Bennem Élő Eredet

Pozitív példákkal, érdekes és eddig kevésbé ismert családok történeteivel foglalkozik a Bennem Élő Eredet projekt, amely a magyar vidéki zsidóság hatását és társadalomformáló szerepét vizsgálja interaktív, közösségépítő szándékkal.