Eredeti ötlet: elindult a vidéki zsidóság múltját feltáró Bennem Élő Eredet

Pozitív példákkal, érdekes, és eddig kevésbé ismert családok történeteivel foglalkozik a Bennem Élő Eredet projekt, amely a magyar vidéki zsidóság hatását és társadalomformáló szerepét vizsgálja interaktív, közösségépítő szándékkal. 

Élményeket kínálunk miközben velünk együtt ismered meg a múltat, amely meghatározta családodat, és akár még napjainkig is formálja személyiségedet.

Egy interaktív közösségépítő tevékenységre is hívjuk azokat, akik erre nyitottságot éreznek, akikben ott rejlik a történész, a felfedező, vagy akár a kíváncsi szellem — olvasható a közösségi aktivistákból, rabbikból, szociológusokból, történészekből, családfakutatókból, turisztikai- és kommunikációs szakemberekből álló nyitott közösség honlapján.

Nem egy újabb történészi munkacsoportról van szó, és

a kutatók fő fókusza nem érinti sem a holokausztot, sem pedig a zsidóság több száz éves üldöztetéséből fakadó áldozatiság szerepét.

Sokkal inkább a vidéki, és a határon túli magyarajkú zsidó közösségek kiemelkedő teljesítményét kívánják feltárni családi, és személyes példákon keresztül. Emellett

a jelenlegi, Budapesten kívüli közösségek életével kapcsolatos tevékenységek, aktualitások bemutatását is tervezik. Például találkozókat, kiállításokat, kulturális vagy kereskedelmi összejöveteleket is.

A közösség amelynek alapítói között ott van Cseh Viktor történész-író, Vándor Károly családfakutató, Szőke-Visontai Gábor személyiségfejlesztő, vagy lapunk szerzője, Wallenstein Róbert  is, Köves Slomó rabbi ötlete nyomán alakult meg. A tagok friss és önálló, írott és audióvizuális tartalmak előállítására vállalkoztak.

A tervek szerint az összes vidéki megyét bejárják majd, és idővel a határon túli régiókat is kutatják, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy történeteikkel inspiráljanak, és egy büszkébb identitás felvállalására is ösztönözzenek. Mindeközben hazai és külföldi érdeklődők számára is szolgálnak személyes családfakutatási és turiszikai lehetőségekkel is.

Bármennyire is polarizált és érték-relativizáló közéletben is élünk, egy dologban hajthatatlanok vagyunk: a zsidó múlt mindannyiunk közös kincse, felelőssége és kötelezettsége. Munkánknak ez a kiindulópontja.

— emlékeztet küldetésére beköszönő írásában a Bennem Élő Eredet csapata.

Bennem élő eredet

A debreceni után Magyarország második QR-kódokkal ellátott zsidó temetője lett a szegedi. Nemrég 50 sírkőre helyezték el azt a technikai eszközt, amely digitálisan emlékeztet az egykor Szegeden élt közösség legérdekesebbnek vélt tagjaira. Két év múlvára már négyszer ennyi QR-kódos sírkövet…