Izraeli filmes stábot tartóztattak le Nigériában

A délkeleti régióban dokumentumfilmet forgató nigériai három izraeli filmest a múlt héten tartóztattak le. A nigériai kormány azzal vádolja őket, hogy kapcsolatban álltak egy szeparatista csoporttal — írja az Arutz7.


 Rudy Rochman, Andrew (Noam) Leibman és Edouard David Benaym Nigériában forgatták a „We Were Never Lost” (Soha nem vesztünk el) című dokumentumfilmet, amely az afrikai országok, köztük Kenya, Madagaszkár, Uganda és Nigéria zsidó közösségéről szól.

A sajtóértesülések szerint július 6. óta voltak Nigériában. Július 9-én őrizetbe vette őket a nigériai titkosrendőrség (DSS).

Rochman ismert Izrael-barát közösségi média-influencer, népszerű csatornája 95 ezer követővel rendelkezik az Instagramon.

Az őrizetbe vett filmkészítők családjai hangsúlyozták, hogy a filmkészítők nigériai jelenléte mögött nincs politikai szándék.

Egy nyilatkozatukban azt mondták, hogy hárman Nigériában voltak egy „dokumentumfilm-forgatás okán, hogy bemutassák a világ zsidó közösségeinek életét és szokásait”, amelynek célja, hogy a nézőket oktassa a kevésbé ismert zsidók vallási és kulturális szokásokról. Céljuk volt, hogy interjút készítsenek több afrikai ország zsidó közösségének tagjaival, valamint a zsidó közösségekkel Kínában, Indiában és Afganisztánban.”

Nigériát választották filmkészítésük első állomásának, mert stabil politikai és gazdasági környezettel rendelkezik, és „az infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a forgatócsoport hatékonyan utazhasson az ország különböző városaiba”.

A filmkészítők családjai megismételték, hogy „ennek a dokumentumfilmnek nem célja politikai nyilatkozatok megfogalmazása azokról az országokról, ahol a forgatás zajlik, és a filmkészítő csapat sem támogat semmilyen politikai mozgalmat. A csapat egyszerűen azért van, hogy megfigyelje a közösségeket. ”

A filmesek úgy vélték, hogy „micva” volna egy Tóratekercset ajándékozni az igbo zsidó közösségnek, de „sajnos a nem állami politikai csoportok saját céljaik érdekében elkobozták azokat a képeket, amelyeken látszik, hogy a filmkészítők Tóratekercset adományoztak a közösségnek”.

A filmkészítők családjai elmondták, hogy az izraeli, az amerikai és a francia nagykövetséggel dolgoznak a három férfi szabadon bocsátásának biztosításában. Megjegyezték, hogy a filmes stábot „szigorú körülmények között” tartották, de a nagykövetségek erőfeszítései révén helyzetük javult.

„Reméljük, hogy a DSS gyorsan megállapítja, amit a tények alátámasztanak – hogy a filmkészítő csapatnak nincsenek politikai indítékai, és hogy a csapatot azonnal szabadon kell engedni az őrizetből” – mondták.

Július 8-án a „Soha nem vesztettük el” Facebook-oldalt frissítették: „Nem foglalunk állást a politikai mozgalmakkal kapcsolatban, mivel itt nem vagyunk politikusok, és nem vagyunk kormányzati küldöttségek részei.”

Nigériában ismét megtámadtak egy iskolát, legalább 150 diákot elrabolhattak

Iszlamista terroristák módszere, akik lányokat és nőket kényszerítenek arra, hogy dzsihadistákkal házasodjanak össze, vagy öngyilkos merényleteket kövessenek el.