Bennett lemondhatja amerikai útját, mert kell a szavazata a Knesszetben

Elképzelhető, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök le kell mondja augusztusra tervezett amerikai útját, egyben találkozóját Biden elnökkel, ugyanis lemaradna egy fontos knesszetbeli szavazásról. Voksára pedig igen nagy szüksége van az ingatag kormánykoalíciónak, ugyanis parlamenti többségük mindössze két fő – írja a Times of Israel.

Reuven Rivlin előző államelnök két héttel ezelőtti Fehér Házban tett látogatását követően Joe Biden amerikai elnök meghívta Bennettet, hogy „a lehető leghamarabb” utazzon a Fehér Házba. Az elmúlt két hét során a két vezető irodája megpróbálta összehangolni Bennett első hivatalos látogatásának időpontját.

Bennett augusztus közepe táján utazna – jelentette szerdán a Channel 12 News. A Bidennel folytatott tárgyalások napirendjének legfontosabb pontja az iráni fejlemények és az ország új elnökének, a keményvonalas Ebrahim Raisinak a közelmúltbeli megválasztása áll – áll az izraeli televízió beszámolójában.

Bennett irodája azt szeretné, hogy az utazást csütörtök és hétfő között lehessen megejteni, annak elkerülése érdekében, hogy az ellenzék Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök vezetésével kihasználhassa távollétét a kormány által javasolt jogszabály megszavazására vagy a saját indítványának elfogadására – jelezte a Times of Israel forrása.

A Knesszet hétfőn, kedden és szerdán plenáris üléseket tart, az ellenzék pedig valamennyi tagját arra kérte, hogy vegyenek részt, tartsanak minél hosszabb beszédeket, hogy az ülést sokáig elhúzzák, akár a csütörtök kora reggeli órákig.

A kormánykoalíció mindössze 61–59-es többséggel rendelkezik a parlamentben, ez a legtöbb plenáris ülésen teljes részvételt igényel.

Egy hétvégi washingtoni út azonban más problémákat okozhat. A menetrend rendkívül szoros lenne, mivel az izraeli vezetők szokása szerint nem dolgoznak és nem tartanak hivatalos megbeszéléseket szombaton, amely pénteken nem sokkal a naplemente előtt kezdődik és szombat késő estig tart.

Amellett, hogy Bennett maga is ortodox zsidó, aki tartja a sábátot, valószínűleg nem szeretne egy ilyen fontos találkozót washingtoni idő szerint péntek reggel vagy péntek délután tartani, amikor az Izraelben már nagyon közel van a sábát, a találkozó pedig lényegesen kisebb médiaérdeklődést váltana ki.

A vasárnapi találkozó azért nem jöhet szóba, mert az amerikai elnökök nem tartanak hivatalos megbeszéléseket vagy más nyilvános beszédeket vasárnap, vagyis egy Bennett-Biden találkozót csak csütörtökön lehetne megtartani. Ehhez Bennettnek csütörtök kora reggel el kellene hagynia Izraelt, és még azelőtt részt venni a találkozón, hogy Izraelben csütörtök este lenne.

A Knesszet augusztus 8-tól szünetet tart, ekkor az Egyesült Államok Kongresszusa is szünetel. Ennélfogva, ha a látogatást augusztus második felére halasztják, Bennett elmulasztja a találkozás lehetőségét kongresszusi vezetőkkel, amely általában a rutin része, amikor izraeli miniszterelnök Washingtonba látogat.

A múlt hónapban Bennett azzal vádolta az ellenzéket és annak vezetőjét, Netanjahut, hogy megpróbál ártani Izrael és az Egyesült Államok kapcsolatainak, és kormányát támadta,  miután egy később hamisnak bizonyult hír szerint Biden azt tervezi, hogy visszavonja elődje, Donald Trump elismerését a Golán-fennsík Izrael területeként.

Szintén friss hír, hogy Angela Merkel német kancellár augusztus végén Bennett meghívására Izraelbe látogat. Merkel utoljára 2018-ban járt Izraelben. A közelgő utazás során találkozni fog Izrael új elnökével, Jichák Herzoggal is.

Németországban szeptemberben szövetségi választásokat tartanak, Merkel, aki 2005 óta tölti be a kancellári posztot, nem indul a választáson.

Liberman: „Nem bántom a hárediket, hanem segítek nekik”

„Az én célom az, hogy kihúzzam a haredi közösséget a szegénységből, hogy az emberek tisztességesen meg tudjanak élni” – szögezte le az izraeli pénzügyminiszter.