Bennett: Együttműködve 5 hét alatt legyőzhetjük a Delta-variánst zárlat nélkül

Naftali Bennett miniszterelnök szerdán három új intézkedést jelentett be úgynevezett ,,Delta-járvány” ellensúlyozására Izraelben — írja az ujkelet.live.

Az új intézkedések magukban foglalják a kötelező maszkhordás végrehajtását a zárt helyiségekben, és bírság kivetését mindazokra, akik ezt elmulasztják; visszatérés a társadalmi távolságtartás betartásához, különösen nagy eseményeken; valamint a vakcina felvételét.

,,Egy valódi Delta-járványban vagyunk”- figyelmeztetett a miniszterelnök a jeruzsálemi sajtótájékoztatón, Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium főigazgatója, Dr. Sáron Alroy-Preisz közegészségügyi vezető és Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter társaságában.

A koronavírus Delta-variánsa ,,sokkal fertőzőbb, mint az eredeti vírus, és növekedést tapasztalunk az [az esetek számában] az egész világon. Sokkal több a beteg és több a haldokló” – mondta Bennett.

,,Az elmúlt másfél évben több mint 6400 ember halt meg Izraelben, és az országot lezárták” – mondta, hangsúlyozva, hogy a zárlathoz való visszatérés az egyszerű megoldás, de csak ,,végső megoldás” kéne legyen.

,,Két lehetőségünk van: az első lehetőség az, hogy közömbösek maradunk, mondván, hogy ez a kormány problémája, és akkor megugornak az esetek, és zárlatot kell bevezetnünk; a másik lehetőség az, hogy mindannyian felelősséget vállalunk, és öt hét alatt véget vethetünk az egésznek” – mondta Bennett.

,,A legkönnyebb azt tenni, amit az elmúlt másfél évben tettek, és zárlatot hirdetni. Még elérhetjük ezt a pontot, de az emberek otthonaikba való bebörtönzése a legvégső megoldás” – mondta. ,,Megállapodásra akarunk jutni a nyilvánossággal. Mi, mint a kormány, ugyanazon a szinten fogunk veletek beszélni [és] három dolgot kérek tőletek”.

,,Mostantól mindenki maszkot visel beltérben. Igaz, ez kissé kellemetlen, de a zárlatokhoz képest alacsony ár. A leghatékonyabb védelmet a Delta-járvány ellen a maszkok nyújtják … Működik. Ez nem kérés; ezt törvény írja elő”.

,,Mint ilyen, ettől a pillanattól kezdve az izraeli rendőrséget arra utasítottam, hogy tartassa be a maszkviselést. Bárki, aki zárt helyen, maszk nélkül tartózkodik, súlyos bírságot köteles fizetni.”

A kötelező beltéri maszkviselés eddig is érvényben volt, de a betartását lazán kezelik.

Bennett felszólította a lakosságot, hogy figyeljen a társadalmi távolságtartásra is, különösen a tömeges összejöveteleken.

,,Ez azt jelenti, hogy le kell állnunk a kézfogással. Könyökkel üdvözöljétek egymást. Az öleléseket és puszikat a családtagokra kell korlátozni”.

A múlt hónapban beiktatott miniszterelnök kritizálta az előző kormány világjárvány kezelését is.

,,Néhány héttel ezelőttig az izraeliek bármelyik országba beutazhattak. Sok izraeli a világ legvörösebb városaiba ment – és senki sem állította meg őket. Az ajtó szélesre volt tárva a mutációk számára”.

,,Másfél évig súlyos elhanyagolás történt itt. Ez volt a koronavírus kezelésének jom kippurja” – mondta, utalva az 1973-as háborúra, amely váratlanul érte Izraelt és közel katasztrofális következményekkel járt.

Az Egészségügyi Minisztérium reggel közzétett adatai szerint kedden 754 új fertőzöttet regisztráltak. Az 52781 tesztből 1,45 százalék lett pozitív.

90 fertőzöttet kezelnek kórházban, ebből 53 állapota súlyos és 15 szorul lélegeztetőre.

A 9,3 millió lakosú Izraelben eddig 5 735 296 polgár kapta meg legalább az első adagot a Pfizer vakcinájából, míg 5 202 339 polgár már túl van mindkét oltáson.

Elsőként a világon, Izrael lehetővé tette a harmadik adag Pfizer-oltás beadását a veszélyeztetett felnőttek számára

Hamarosan engedélyezhetik a 12 év alattiak beoltását.