Elsőként a világon, Izrael lehetővé tette a harmadik adag Pfizer-oltás beadását a veszélyeztetett felnőttek számára

Izrael hétfőn elsőként a világon, lehetővé tette a harmadik koronavírus-vakcina-dózist, az Egészségügyi Minisztérium új irányelvének köszönhetően.

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatta az egészségügyi szolgáltatókat, hogy megkezdhetik a harmadik adag beadását immunhiányos felnőttek számára, miután Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter vasárnap kijelentette, hogy Izrael előrelép az emlékeztető adagok beadásával, még mielőtt az Egyesült Államok és az európai szabályozók jóváhagynák a Pfizer kérését ebben a kérdésben.

A minisztérium a harmadik adag beadását a második utáni 4-8 hét között ajánlotta.

A minisztérium vasárnap közzétett ajánlása tisztázta, hogy az új program célja az antitestszint emelése az immunhiányos betegek körében – beleértve a rákos betegeket és a májtranszplantáltakat, és másokat, akiknél az adatok szerint a közelmúltban gyengült az oltás adta védelem. Továbbá hangsúlyozta, hogy még nem született döntés a harmadik adag vakcina beadásáról az általános felnőtt lakosság számára.

A Siba Orvosi Központ, Izrael legnagyobb kórháza hétfőn közölte, hogy a szívátültetésen átesettek számára biztosítja a harmadik oltást.

Az Egészségügyi Minisztérium epidemiológiai szakértői testülete támogatta a vasárnapi lépést, és azt is javasolta, hogy 12 évesnél fiatalabb gyermekeket is beoltsák kivételes esetekben, mint például súlyos alapbetegség vagy immunhiányos emberrel egy háztartásban élők esetében.

A döntés egybeesik a Pfizer klinikai kísérleteivel a vakcina biztonságosságáról és hatékonyságáról a hat hónapos és 12 év közötti gyermekek körében.

A gyógyszeripari óriás arra számít, hogy koronavírus-vakcináját 2022 elejére engedélyezni fogják a 12 év alatti gyermekek számára.

A 9,3 millió lakosú Izraelben eddig 5 730 022 polgár kapta meg legalább az első adagot a Pfizer vakcinájából, míg 5 193 499 polgár már túl van mindkét oltáson.

A kampányt kiterjesztették a múlt hónapban a 12-15 éves gyermekekre, miután az FDA jóváhagyta számukra az oltást.

Izrael szombat este felfüggesztette az oltásokat, de hétfő reggel újraindította a kampány, miután új megállapodást írt alá a Pfizerrel, melynek értelmében augusztus elején újabb vakcinaszállítmányt kap.

Az Egészségügyi Minisztérium reggel közölte, hogy a vasárnap regisztrált 423 új fertőzöttel 4097-re emelkedett az aktív esetek száma Izraelben.

81 személyt ápolnak kórházban, közülük 47 állapota súlyos, 13 szorul lélegeztetőre.

A 59 108 tesztből 0,8 százalék lett pozitív. A halottak száma 6438.

Az új fertőzéshullám nagyrészt annak tudható be, hogy a múlt hónapban a Ben-Gurion repülőtéren izraeliek ezrei tértek vissza külföldről, anélkül, hogy tesztelték volna őket.

Hiába a betegszám növekedés, csak egy ember halt meg Covidban az elmúlt két hétben

A magas beoltottság mellett az állhat a háttérben, hogy leginkább fiatalok fertőződnek meg.