Az amerikai zsidók negyede szerint Izrael apartheid állam

Az amerikai zsidó választók felmérése az Izrael és a Hamász által irányított Gázai övezet májusi konfliktusa után azt találta, hogy a megkérdezettek egynegyede úgy véli, hogy Izrael „apartheid állam” — írja az Israel Hayom.

Emellett 34% úgy véli, hogy Izrael a palesztinokkal „az amerikai rasszizmushoz hasonló módszerekkel bánik”,

22% úgy véli úgy, hogy Izrael népirtást követ el a palesztinok ellen.

A több mint 800 saját amerikai zsidó körében készült felmérést június 28. és július 11. között végezte el a GBAO Strategies, a pártoktól független Jewish Electorate Institute (Zsidó Választmányi Intézet) megbízásából.

A válaszadók szerint a két legfontosabb kérdés, melyre Joe Biden amerikai elnök hivatali ideje alatt koncentráljon az éghajlatváltozás (32%) és a szavazati jog (26%), Izrael kérdését csak a válaszadók 4%-a gondolta fontosnak, ezzel a kérdés a megfizethető lakások (6%) és Irán (3%) között.

A válaszadók jelentős kisebbsége szintén nem tartja fontosnak az Egyesült Államok pénzügyi támogatását Izraelnek (25%),

míg 58% támogatja az Egyesült Államok pénzügyi támogatásának korlátozását, megakadályozva ezzel a Júdea és Szamária településbővítést.

A Zsidó Választmányi Intézet közleményében a felmérést a zsidó választók első nagyobb közvélemény-kutatásának minősítette, amióta Bidenet elnökké választották, és véget ért az Izrael és a Hamász közötti háborús, és megállapította, hogy az amerikai zsidók túlnyomórészt a Demokrata Pártot és Bident támogatják.

„Az eredmények azt mutatják, hogy az amerikai zsidók jobban bíznak Bidenben, mint Trumpban, legalább három az egyben különbséggel az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint az antiszemitizmus elleni küzdelem, az izraeli-palesztin konfliktus kezelése és az iráni nukleáris kérdés kezelése” – áll a közleményben.

Trump: Az amerikai zsidók nem szeretik eléggé Izraelt

„Megoldottam a (Golán) fennsíkot, Jeruzsálemet és Iránt. Úgy tudom a zsidó szavazatok csak 25%-t kaptam. Ennek semmi értelme.”