A Vaskupola a májusi harcok során majdnem eltalált egy izraeli vadászgépet

A Vaskupola egyik elfogó lövedéke majdnem eltalált egy izraeli vadászgépet májusban, a Gázai övezet terrorszervezeteivel folytatott 22 napig tartó harcok során, ismerte be az Izraeli Légierő szerdán — az ujkelet.live jelentése szerint.

A 12-es csatorna szerint a szóban forgó elfogórakéta, amelyet egy Gázából indított rakétára lőttek ki, véletlenül az övezet felett átrepülő izraeli F-15-ös gépet fogta be.

A kóbor elfogót a Vaskupola üzemeltetői pillanatokkal azelőtt robbantották fel, hogy eltalálta volna a vadászgépet – áll a jelentésben, hozzátéve, hogy az elfogó repeszei eltalálták a gépet.

A 13-as csatorna jelentése ezzel szemben azt állította, hogy az elfogót szándékosan lőtték ki az F-15-ösre, miután tévesen Izrael felé tartó rakétaként azonosították.

„Csoda”, hogy senkinek nem esett bántódása – áll a jelentésben.

Mindkét TV-jelentés szerint a légierő megerősítette a történteket, megjegyezve, hogy az incidens a konfliktus csúcspontján következett be, az Izraelt célzó heves rakétázás alatt.

,,Ez egy komplex incidens, amelyben a légierőnek rakétákat kell elfognia és egyúttal Gázát is támadnia” – mondta a hadsereg a 12-es csatornának adott nyilatkozatában. ,,Fejlesztések céljából vizsgáljuk az esetet, valamint folytatjuk küldetéseinket az Izraelben élők biztonsága érdekében.”

A hadsereg korábban már beismerte, hogy a rakétavédelmi rendszer lelőtte az Izraeli Védelmi Erők egyik drónját.

A Skylark drón lelövéséről először beszámoló Haaretz szerint az incidens aggodalmat keltett az izraeli légierőben, tekintettel arra, hogy az ország légvédelmének képesnek kell lennie az ellenséges repülőgépek azonosítására és azok lelövésére.

A Haaretz-jelentés azt állította, hogy a Vaskupola azon képessége, hogy megkülönböztesse az ellenséges és a nem ellenséges repülőgépeket, volt a fő oka annak, hogy egy nemzetközi légügyi hatóság zöld utat adott Izraelnek, hogy légterét nyitva tarthassa a kereskedelmi járatok előtt a harcok alatt.

Gázai terroristák 4 360 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki izraeli városokra, közösségekre és katonai bázisokra a május 10-én kirobbant harcok során.. Mintegy 680 lövedék nem jutott át a határon. A Vaskupola légvédelmi rendszer 90 százalékos hatékonysággal fogta el a lakott területre tartó rakétákat.

Összehasonlításul, a 2014-es erős szikla hadművelet során 50 nap alatt 4500 rakétát lőttek ki.

Tizenkét személy halt meg a konfliktus során Izraelben, kilenc izraeli állampolgár és három vendégmunkás – két thai és egy indiai. Míg tíz személy halálát közvetlen rakétatalálat vagy repesz okozta, két személy az óvóhelyre sietve elesett és szenvedett végzetes sérüléseket. A sérültek száma 350 feletti.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet vezette Gázai Egészségügyi Minisztérium szerint legalább 232 halottja van az izraeli légicsapásoknak, köztük 66 gyerek. A sérültek száma meghaladja az 1 600-at. Egyes elemzők azonban azt gyanítják, hogy a számok alacsonyabbak a valóságnál, és a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád soraiban megölt terroristák száma magasabb, mint amennyit elismernek. Az Izraeli Védelmi Erők szerint megölték a terrorszervezetek 225 tagját, köztük 25 vezető parancsnokot.

Amerika segíti a Vaskupola-rendszer újratelepítését

Izrael egymilliárd dolláros támogatást vár, hogy újratelepítse légvédelmi rendszerét.