Az izraeliek továbbra is inkább Netanjahut választanák

A többség egy hónappal a koalíciós kormány megalakulása után is Benjamin Netanjahut részesíti előnyben miniszterelnökként, ugyanakkor a jelenlegi koalíciós pártok növelnék támogatottságukat, ha új választásokat tartanának — írja a Times of Israel.

Egy hónappal a Naftali Bennett miniszterelnök vezette új kormány megalakulása után az izraeliek még mindig megosztottak abban, hogy támogatják-e a koalíciót, és a többség továbbra is Benjamin Netanjahut részesíti előnyben miniszterelnökként – derül ki egy hétfőn közzétett felmérésből.

A 12-es csatorna felmérése szerint a megkérdezettek 45 százaléka elégedett az új kormánnyal, míg 45 százalékuk elégedetlen vele.

De közel fele (49 százalék) dicsérte a járványkezelését, míg 38 százalék elégedetlenségét fejezte ki.

Az elmúlt hetekben a COVID-19-es megbetegedések száma megugrott az országban, főként a delta-változat miatt, amely Bennett új kormányának egyik fő kérdésévé vált, kevesebb mint két hónappal azután, hogy a tömeges védőoltások eredményeként csökkent a megbetegedések száma, ami lehetővé tette Izrael számára, hogy feloldja a legtöbb korlátozást, és újra megnyissa a közéletet.

Ha most tartanák a választásokat, a felmérés szerint

Netanjahu Likud pártja 30 mandátumot szerezne, és ismét a legnagyobb párt lenne,

amelyet Jáir Lapid Jes Atidja követne 19 mandátummal. Ezt követné a Sász 9, a Kék és Fehér 8, Bennett Jámina pártja 8, a Munkáspárt 8, az Egyesült Tórai Judaizmus 7, a Jiszráél Bejtenu 7, a Közös Lista 6, a Vallásos Cionizmus 5, az Új Remény 5, a Raam 4 és a Meretz 4 mandátummal.

A jelenlegi koalíciót alkotó pártok együttesen a jelenlegi 61 helyett 63 mandátummal rendelkeznének a Knesszet 120 képviselői helyéből.

Arra a kérdésre, hogy kit választanának szívesebben miniszterelnöknek, 40% válaszolta Netanjahut, 24% Jáir Lapidot, és mindössze 14% választotta Bennett jelenlegi miniszterelnököt.

A felmérést 502 felnőtt résztvevő körében végezte a Mano Geva közvélemény-kutató Midgam Intézet, de a jelentés nem közölte a hibahatárt.

Négy választási forduló után a múlt hónapban jobboldali, baloldali, centrista és iszlamista pártok valószínűtlen szövetsége tette le az esküt Izrael új kormányaként, véget vetve Netanjahu 12 éves uralmának.

Ha a kormánynak sikerül túllépnie a különböző pártok közötti mély nézeteltéréseken és stabil marad, a következő választásokat 2025 novemberére tervezik.

Egymásnak ment Bennett és Netanjahu a Knesszetben

A miniszterelnök gúnyolódik elődjén, amiért az eredményeivel kérkedett, miközben az ellenzéki vezető azzal vádolja az új kormányt, hogy visszacsinálja az általa elért eredményeket.