Az Instagramnak nincs baja a fekete majom-emojikkal

Az Instagram közösségi oldal nem volt hajlandó levenni a fekete bőrű angol focisták ellen az elmúlt napokban elkövetett rasszista gyalázkodások nagy részét, köztük a majom emojik gyakori használatát, mondván, hogy az nem sérti a szolgáltatási feltételeket – írja a Times of Israel a a Daily Mail jelentése alapján.

A Facebook és a Twitter hétfőn közölte, hogy igyekeznek eltávolítani az angol labdarúgó-válogatott tagjaira irányuló rasszista gyalázkodó megjegyzéseket az Euro 2020 vasárnapi döntőjében elszenvedett szívszorító vereséget követően.

Az amerikai közösségi médiaóriások közölték, hogy eltávolítják a rasszista és gyűlöletkeltő tartalmakat, amelyek brit politikai vezetők részéről rosszallást váltott ki.

Sok felhasználó azonban, aki rasszista kommenteket jelentett a Facebook tulajdonában lévő Instagramon azt mondta, hogy a majom emojikat és az N-betűs szót használó posztokat nem tekintik rasszistának.

A Daily Mail több felhasználót is idézett, akik szerint a rasszizmusról szóló bejelentéseket nem vették komolyan.

Az egyik felhasználó, Emily May a Twitteren azt írta: „Egy órát töltöttem ma azzal, hogy rasszista fiókokat jelentettem. De az Instagram szerint a majom emojik és az N betűs szó rendben van.”.

Egy másik azt írta: „Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem!” Az Instagram azt mondta, hogy a banán és a majom kommentek Saka fotóján nem ütköznek a közösségi irányelvekbe. Gyere és szerezd meg az algoritmusodat! Aláírás: Instagram”.

A felhasználók által kapott üzenetek ellenére az Instagram a Daily Mailnek azt mondta, hogy ezek az emojik, amelyeket ebben a kontextusban használnak, egyértelműen jogsértők, és dolgoznak azon, hogy eltávolítsák őket.

Az intézkedésekre azt követően került sor, hogy a Twitteren és az Instagramon gyalázkodó üzenetek áradata érkezett Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka, a három játékos ellen, akik vasárnap kihagyták Anglia büntetőjét.

„A tegnap este az angol játékosok ellen intézett gyalázkodó rasszista tweeteknek semmi keresnivalójuk a Twitteren” – mondta a San Franciscó-i székhelyű rövid üzenetküldő szolgáltatás szóvivője.

„Az elmúlt 24 órában a gépi tanuláson alapuló automatizálás és az emberi felülvizsgálat kombinációjával több mint 1000 tweetet távolítottunk el gyorsan, és számos fiókot függesztettünk fel véglegesen a szabályaink megsértése miatt – ezek túlnyomó többségét mi magunk fedeztük fel proaktívan, technológia segítségével. „

A Facebook korábban közleményben adta közzé, hogy „tegnap este gyorsan eltávolítottuk az angol labdarúgókra irányuló gyalázkodó kommenteket és fiókokat, és továbbra is fellépünk azokkal szemben, akik megszegik a szabályainkat”.

„Egyetlen dolog sem fogja egyik napról a másikra megoldani ezt a kihívást, de elkötelezettek vagyunk amellett, hogy közösségünket megóvjuk a visszaélésektől” – áll a közleményben.

Boris Johnson brit miniszterelnök és más vezetők megdöbbenésüket fejezték ki az online visszaélések miatt.

Oliver Dowden kulturális miniszter twitteren azt írta: „osztom a dühöt a hősies játékosainkkal szembeni megdöbbentő rasszista visszaélések miatt”, miközben figyelmeztette az online szolgáltatásokat.

„A közösségi médiavállalatoknak fel kell zárkózniuk a helyzet kezelésében, és ha nem teszik, az új online biztonsági törvényjavaslatunk a globális bevétel akár 10 százalékáig terjedő bírságokkal fogja őket felelősségre vonni” – írta.

Trump pert indít több tech cég ellen az amerikaiak „törvénytelen, szégyenletes cenzúrája” miatt

Trump szerint a Facebook, a Twitter és a Google megsértették a volt elnök alkotmányos jogait, mikor letiltották platformjaikról.