Telefonon egyeztetett a jordániai király és az izraeli elnök

A közel-keleti békefolyamatról egyeztetett telefonon II. Abdalláh jordániai király és Jichák Herzog izraeli elnök – jelentette szombaton a Petra jordániai hírügynökség, hozzátéve, hogy a királyt az izraeli államfő kereste meg.

A tájékoztatás szerint az izraeli-palesztin helyzettel kapcsolatban II. Abdalláh kiemelte a kétállami megoldás fontosságát. Szerinte ez az egyetlen lehetőség, amely tartós, átfogó és igazságos békét hozhat a térségbe.

Herzog Twitteren közölte, hogy a beszélgetés során a maga részéről rámutatott a Jordánia és Izrael közti partneri kapcsolat fontosságára.

A két szomszédos ország szombaton bejelentette azt is, hogy – összhangban Jaír Lapid izraeli külügyminiszter és jordániai hivatali partnere, Ajmán Szafadi csütörtöki megállapodásával –

Izrael idén további 50 millió köbméter vizet ad el Jordániának, amely évek óta nem látott szárazsággal küzd.

Pénteken a Walla című hírportál azt közölte, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök múlt héten titokban találkozott a jordániai királlyal, s egy névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselőre hivatkozva hozzátette, hogy a találkozó igen pozitív légkörben zajlott.

Jichák Rabin izraeli miniszterelnök és Husszein jordániai király 1994-ben írta alá az Izrael és Jordánia közötti békeegyezményt, azonban a két állam viszonya az utóbbi években, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatali ideje alatt megromlott.

Naftali Bennett titokban találkozott Jordánia királyával

Több mint három éves szünet után Ammánban egy palotában ismét találkozott egymással Izrael miniszterelnöke és Jordánia királya, miután az utóbbi években jelentősen megromlottak a kapcsolatok.