Izrael visszatartja a terroristák fizetését fedező adóbevételeket

Bennett pedig új nemzetbiztonsági tanácsadót nevezett ki.

A biztonsági kabinet vasárnap megszavazta csaknem 600 millió sékel visszatartását a Palesztin Hatóság adóbevételeiből a terroristáknak és családjaiknak az elmúlt évben kifizetett anyagi támogatás ellensúlyozására – írja az Új Kelet online izraeli-zsidó hírportál.

A Beni Ganz védelmi miniszter által a biztonsági kabinet elé terjesztett és a Védelmi Minisztérium Terrorfinanszírozás Elleni Nemzeti Iroda által készített jelentés szerint a Palesztin Hatóság 597 millió sékelt (55 milliárd Ft) utalt át a terrorizmus közvetlen támogatására 2020-ban.

,,E jelentés fényében ezek az összegek befagyasztásra kerülnek azokból a havi kifizetésekből, amelyeket Izrael utal át a Palesztin Hatóságnak”

– áll a Miniszterelnöki Hivatal közleményében.

Izrael szerint az úgynevezett Mártírok Alapja jutalmazza és ösztönzi az erőszakot, míg a palesztinok szerint ez az egyik módja annak, hogy segíteni tudják a rászoruló családokat.

Az 1994-ben aláírt gazdasági megállapodás értelmében Izrael évente több tízmillió dollárt utal át a Palesztin Hatóságnak az izraeli kikötőkön áthaladó palesztin piacokra szánt árukra kivetett adó- és vámkedvezményekre. Az átutalások kulcsfontosságú bevételt jelentenek a készpénzhiánnyal küszködő palesztin kormánynak, bár Izrael a múltban visszatartotta a kifizetéseket politikai viták miatt.

A Knesszet 2018 júliusban szavazta meg a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az izraeli kormánynak, hogy levonja a Palesztin Hatóságtól azt az összeget, amit Mahmúd Abbászék a biztonsági foglyoknak és támadás végrehajtása közben megölt terroristák családjainak fizetnek.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) havi bért és egyéb juttatásokat fizet minden Izraelben fogva tartott palesztin fogolynak, függetlenül attól, hogy miért kerültek börtönbe, valamint az izraeli állampolgárok elleni támadások során meggyilkolt terroristák családtagjainak.

Naftali Bennett miniszterelnök csütörtökön kinevezte a Moszad volt tisztviselőjét, Dr. Ejál Hultát nemzetbiztonsági tanácsadónak. A 45 éves Hulta a valaha kinevezett legfiatalabb jelölt a posztra.

כאן חדשות on Twitter: „בנט הודיע על מינוי ראש המל”ל החדש: בכיר המוסד לשעבר ד”ר אייל חולתא@AmichaiStein1 pic.twitter.com/0ASy8vQpws / Twitter”

בנט הודיע על מינוי ראש המל”ל החדש: בכיר המוסד לשעבר ד”ר אייל חולתא@AmichaiStein1 pic.twitter.com/0ASy8vQpws

Meir Ben-Sabbat nemzetbiztonsági tanácsadó múlt héten informálta Bennett miniszterelnököt, hogy augusztus végén távozni kíván posztjáról.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Kulcsfontosságú védelmi döntéseket kell majd hoznia a Bennett-kormánynak

A biztonsági kabinet napirendjén szerepel egy azonnali döntés Iránról, a háborús előkészületek megerősítése északon, felkészülés a Gázai övezetben való esetleges fellépésre, és a hadsereg és az izraeli társadalom közötti kapcsolatok jellegének meghatározása.