A palesztinok mikor tagadják meg végre Husszeini muftit?

Az Institute for Palestine Studies (IPS) is megosztotta az oldalán Amin Al-Husszeini (1895-1974),  jeruzsálemi mufti és palesztin vezető életrajzát, akinek kétes hírnevét a történelem legbrutálisabb zsarnokával, Adolf Hitlerrel való együttműködése alapozta meg. – írja Hussain Abdul-Hussain iraki-libanoni újságíró blogján.

Az IPS szerint Husszeini „volt a palesztin nemzeti harc egyik legkiemelkedőbb vezetője a brit mandátum alatt, és (ő volt) a legnépszerűbb is”. Hogy igazolja Husszeini szövetségét Hitlerrel (anélkül, hogy megnevezte volna a német zsarnokot), az IPS hozzátette: „A második világháború alatt (Husszeini) végig az „ellenségem ellensége a barátom” jelszót hangoztatta”.

Az, hogy a palesztin intézet nem ítéli el Hitlert – és mindenkit, aki együttműködött vele – hatalmas etikai és erkölcsi kudarc. A történelem hajnala óta a nemzetek úgy kötöttek szövetségeket, hogy az érdekeiket szolgálta, és ez érthető.

Hitler azonban nem egy átlagos autokrata volt, akivel a szövetségkötés vitatható volt. Hitler egy pszichopata vezető volt, aki végtelen gonoszságot szabadított el hívei körében. Az a hit, hogy más etnikumok vagy fajok alsóbbrendűek és kiirtásra érdemesek, a középkorhoz tartozott. A huszadik századra az ilyen eszmék erkölcsileg elítélendővé váltak. Az, hogy egyes palesztinok még ma is azt hiszik, hogy a Hitlerrel való szövetségkötés a célszerűség jegyében igazolható volt, probléma.

A kérdés tehát a következő: Miért támogatja az IPS még mindig Husszeinit, annak ellenére, hogy néhány befolyásosabb tagja, mint például a chicagói akadémikus, Rashid Khalidi, sem tartja őt sokra?

Legutóbbi könyvében Khalidi a következő képet festette Husszeiniről: „[A] muftihoz hűségesek… és a mufti ellenfelei közötti szakadás, élén a korábbi jeruzsálemi polgármesterrel, Raghib Al-Nashashibivel… több száz merényletet eredményezett az 1930-as évek végén [és] súlyosan gyengítette a palesztinokat”.

Al-Nashashibi 1938-ban Bejrútba kényszerült száműzetésbe, „miután halálosan megfenyegették, és Ramleh-i házát felgyújtották. Ez kétségtelenül a mufti embereinek műve volt” – írja Khalidi.

Husszeini mufti tehát nemcsak, hogy nem látta a Hitlerrel való szövetségkötés erkölcsi buktatóit, hanem emellett olyasvalaki is volt, aki politikai riválisainak életére tört, majd száműzetésbe kényszerítette őket.

Az IPS mégis a palesztin nemzeti mozgalom egyik alapító atyjaként ünnepli Husszeinit. Amíg a palesztinok nem kezdik el elítélni az ilyen történelmi személyeket, és nem tanulnak a hibáikból, addig a mozgalmuk etikailag és erkölcsileg ugyanolyan kihívásokkal teli marad, mint napjainkban. – zárja a szerző.

A mufti, aki náci koncentrációs táborba látogatott

Al-Husszeini volt Hitler legfontosabb közel-keleti szövetségese, akivel egy nappal a Wansee-konferencia összehívása előtt tárgyalt.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.