A mufti, aki náci koncentrációs táborba látogatott

Árverésre bocsájtották azokat a fotókat, amelyek bizonyítják, hogy Amin al-Husszeini, Hitler palesztin arab szövetségese egy németországi koncentrációs tábort is meglátogatott. 

2017-ben egy jeruzsálemi aukciós cég nyilvánosságra hozott hat fotót, amelyen Amin al-Husszeini jeruzsálemi mufti látható, amint magasrangú náci tisztekkel és több külföldi vendéggel körbejárnak egy koncentrációs tábort. A történész szakértők szerint a fotók 1943 környékén készültek a Berlin közelében található Trebbinben, ahol magyar zsidó foglyokat is őriztek – írja Wolfgang G. Schwanitz történész a Tablet magazinban.

A fotókon al-Husszeini mellett látható dr. Fritz Grobba korábbi bagdadi német biztos, valamint Ali al-Kailini korábbi iraki miniszterelnök. Mindhárom férfi támogatta az iraki brit uralom elleni lázadást, amit 1941-ben egy antiszemita pogrom követett.

A képek bizonyítékul szolgálnak, hogy a két arab vezető pontosan tudta mi történik az európai zsidókkal.

A náci kötődések a Közel-Keleten nem voltak negatív hatással a politikai hírnévre, hiszen mindkét vezető komoly karriert futott be a háború után.

Unearthed Pictures of Grand Mufti and Nazis Are Up For Auction

The Arab leader met with Hitler and Himmler to discuss the Jewish „solution.”

Al-Husszeinit az 1931-es Arab Világkongresszuson globális főmuftinak választották és hatása a negyvenes évek után is folytatódott hiszen a háború után ő volt az, aki Jásszer Arafatnak azt tanácsolta a hatvanas évek végén, hogy vegye át a Palesztin Felszabadítási Mozgalom irányítását.

Történészek közül sokan állítják, hogy a mufti szerette volna, ha a zsidók kiirtásában a nácik segédkeznének a Közel-Keleten. Ezt az arab vezető későbbi feljegyzéseiben tagadta, és „cionista hazugságnak” nevezte. A fényképek azonban újabb bizonyítékok a mufti ellen.

Az bizonyos, hogy al-Husszeini volt Hitler legfontosabb közel-keleti szövetségese. Mind Hitler mind pedig Mussolini az arab törekvések szóvivőjének tekintette a muftit.

1941-ben Róma és Berlin kiadta az Arábiai nyilatkozatot, amelyben többek között illegitimnek nevezték a palesztin zsidó hazát. Dr. Grobba szovjet fogságba kerülését követően azt vallotta, hogy a náci vezetés a Közel-Keleten élő zsidóságot is el akarta pusztítani.

A mufti 1941-ben Berlinbe utazott, ahol két dolgot szeretett volna elérni: a zsidók ne utazhassanak a Palesztin Mandátum területére, és hogy ne jöhessen létre zsidó haza Palesztinában. November végén találkozott Ribbentropp külügyminiszterrel, majd pedig Hitlerrel.

Adolf Hitler és a mufti 1941. november 28-án találkoztak. A beszélgetés 95 percig tartott, amely során a Führer beavatta arab szövetségesét a zsidókkal kapcsolatos terveibe és közölte szándékát azzal kapcsolatban, hogy szeretné mind Irakot, mind Iránt lerohanni. Hitler nem csak az európai, hanem a közel-keleti zsidóság kiirtását szerette volna.

Egy nappal a találkozó után Hitler összehívta a Wansee-konferenciát, amit aztán Pearl Harbor miatt elhalasztottak 1942 elejére.

Hitler 1941 végén közölte az olaszokkal, hogy mivel az orosz fronton már szinte győztek, el jött az ideje a Közel-Kelet meghódításának.

A Szövetségeseknek köszönhetően a nácik nem tudták elfoglalni a Közel-Keletet, és a németek arab szövetségesei nem kaptak hatalmat arra, hogy véghez vigyék a zsidók elleni népirtást. A mufti memoárjában tagadta, hogy a zsidók kiirtását akarta volna, saját leírása szerint ő csak „el akarta őket üldözni az arab földről.”

Azonban írásos bizonyíték van al-Husszeini náci szövetségéről, és most már képi bizonyítéka van, hogy járt egy koncentrációs táborban. Közvetlen tudása volt a „végső megoldásról” és kétség nélkül lehet állítani, hogy a palesztin vezető ugyanazt a sorsot szánta a Közel-Kelet zsidóságának, mint ami az európai közösség osztályrésze lett- írja a történész.

Fotó: KEDEM AUCTION HOUSE

„A nagynéném partit adott, majd elvitte a vendégeit zsidókat ölni”

A magyar nemesi család Svájcban született leszármazottja Sacha Batthyany újságíróként dolgozott, mikor egy nap váratlanul szembesült nagynénje náci múltjával