Súlyos beteg lenne Kim Dzsongun?

A máskor titkolózó állami televízió elkezdett utalgatni a diktátor rossz egészségügyi állapotára, amely a külföldi szakértők szerint komoly bajra utalhat. 

Június 24-én az észak-koreai televízió levetített egy rövid interjút egy névtelen lakossal. Az ötvenes éveiben járó férfi könnyek között mondta, hogy neki és minden koreai polgárnak micsoda szívfájdalmat jelent a „lesoványodott” Kim Dzsongun látványa. A diktátort egy hónapos szünet után fotózták le, és a képeken látszik, hogy bár továbbra is túlsúlyos, önmagához képest jelentősen lefogyott – írja a Spectator.

Azonban nemcsak a fogyás volt meglepő, hanem maga az interjú ténye is. Mióta 2011-ben Kim Dzsongun hatalomra került a nyugati média gyakran spekulált az egészségével kapcsolatban. A diktátor nem csak túlsúlyos (állítólag imádja a svájci sajtokat), hanem láncdohányos is, és a gyanú szerint az alkoholt sem veti meg. Mostanáig azonban Észak-Koreában elég volt egy magánbeszélgetésben megjegyzést tenni a „szeretett vezér” kinézetére ahhoz, hogy valaki munkatáborba végezze.

Mi történt, hogy az állami tévé hirtelen megtört egy évtizedes tabut? A leglogikusabb válasz az, hogy valami tényleg nincs rendben Kim Dzsongun egészségével, és a helyzet annyira súlyos, hogy a legfelsőbb vezetés engedélyezte, hogy erre utaljanak a televízióban.

Az első hírek a diktátor romló egészségével kapcsolatban tavaly áprilisban röppentek fel, mikor a vezető több hónapra eltűnt, miután nem jelent meg az április 15-ei állami ünnepségen.

Tavaly április és július között a diktátor alig jelent meg a nyilvánosság előtt, és mikor újra felbukkant szokatlan kinézete miatt az interneten elterjedt, hogy dublőrt küldött maga helyett.

A nyugati szakértők kiszúrták az erősen megvágott képeken, hogy volt egy vágás a csuklóján, amiből néhányan arra következtettek, hogy szívműtéten esett át.

Kim idei eltűnése hasonló volt a tavalyihoz, és miután egy hónap távollét után előkerült jelentősen lefogyott. 29 nap alatt 20 kilót fogyott és a meglepő hivatalos riport alapján ez nem fogyókúra eredménye.

Ráadásul az elmúlt időben meglepő változások történtek az ország törvényeiben. Januárban létrehoztak az első titkár pozícióját, ami a gyakorlatban egy alelnöki tisztet jelent. A legfelsőbb tanácsban levő vezetők pedig nagyobb hatalmat kaptak. A szakértők szerint mindez arra utalhat, hogy az észak-koreai pártvezetés már készül a hatalomátadásra.

Kérdés mire készüljön a Nyugat? A diktátorok halála mindig káoszt okoz, azonban Észak-Korea rendszere valószínűleg túléli Kim Dzsongunt. Úgy tűnik az észak-koreai elit nyíltan készül Kim Dzong-un halálára. A szakértők szerint az örökös pedig valószínűleg Kim Dzsongun húga Kim Jodzsong lesz. A sejtések szerint ő töltheti be az első titkári pozíciót is azonban a rezsim nem hozta nyilvánosságra, hogy be van e töltve a pozíció.

Borítókép: EPA/KCNA 

Tömegmészárlással és gyermekgyilkolással vádolja Izraelt Észak-Korea

Phenjan azután tett közzé erről közleményt, hogy májusban több ezer rakétát lőttek terroristák a zsidó államra.