Plágiummal vádolják a német zöldek vezetőjét

A botrányoktól sújtott Baerbock ezúttal új könyve miatt került nem kívánt reflektorfénybe. 

Annalena Baerbockot plágiummal vádolják néhány héttel azután, hogy kiderült: hamis adatokkal tömte tele az életrajzát – írja a Politico.

A német média kedden felfedezte egy osztrák kutató Stefan Weber posztját, amiben a férfi több olyan részt kiemelt a politikus könyvéből, amelynél nem tüntette fel a forrásait. Weber szerint a Most. Hogyan újítsuk meg az országunk című könyv több plágium gyanús szakaszt tartalmaz.

Baerbock hivatkozás nélkül idézte a német Spiegelt, a Tagesspiegel újságot és egy állami oktatási ügynökség szövegét.

A zöldek folyamatosan zuhannak a közvéleménykutatásokban, és ez az új botrány sem fog segíteni a számokon. Mikor néhány hete kiderült, hogy Baerbock hazudott a végzettségéről, és a munkatapasztalatáról, felmerült, hogy a zöldek esetleg megszabadulnak tőle, azonban a párt úgy döntött kitart kancellár-jelöltje mellett.

Baerbock az ügyvédjén keresztül reagált a plágium vádakra. Az ügyvéd kijelentette, hogy „nyomát se látja plágiumnak” és ügyfele mindössze „mindenki által ismert tényeket és politikai nézeteket” írt le a kifogásolt részekben.

Andreas Kappler, a zöldek kampányszóviője szerint a vádak alaptalanok és a német sajtó karaktergyilkosságot próbál végrehajtani a jelöltjükön.

„Szándékosan félrevezette az embereket, fércmunkát nyújtott be, (…) de ez úgy tűnik rendszerszintű Annalena Baerbocknál, és ez újra kétségeket vet fel szavahihetőségét illetően” -írta Marcus Blume a Bajor Keresztényszociális Unió főtitkára Twitteren.

A zöldek elsősorban a sajtóra mutogatnak a botrány miatt, különösen a BILD-et ostorozzák annak ellenére, hogy a Focus nevű lap hozta le először Weber posztját.

Borítókép: Flickr

A német Zöldek tündöklése és hanyatlása

Szászország-Anhaltban győzött a józan ész. Krisztina Koenen írása.