ENSZ-jelentéstevő: háborús bűncselekménnyel érnek fel az izraeli telepépítések

A nemzetközi közösségnek meg kell fizettetnie a zsidó állammal az „illegális megszállás” árát – jelentette ki pénteken az ENSZ illetékes jelentéstevője az Emberi Jogi Tanács előtt, amelynek tagjai között van Pakisztán, Kuba és Kína. 

Michael Lynk, az 1967 óta megszállt palesztin területek emberi jogi helyzetével foglalkozó különmegbízott a világszervezet Izrael által bojkottált Emberi Jogi Tanácsának ülésén szólalt fel.

„Az izraeli telepek háborús bűncselekményekkel érnek fel. Ez a megállapítás arra kötelezi a nemzetközi közösséget, hogy tegye világossá Izrael számára azt, hogy illegális megszállása, a nemzetközi jog és a nemzetközi közvélemény figyelmen kívül hagyása többé nem maradhat megtorlás nélkül” – fogalmazott.

A genfi ülésen Lotte Knudsen, az Európai Unió képviselője is törvénytelennek minősítette a telepépítéseket.

„A kényszer-áttelepítésekhez, kilakoltatásokhoz, épületrombolásokhoz, illetve otthonok lefoglalásához hasonló lépések csupán tovább súlyosbítják a már amúgy is feszült helyzetet” – állította.

Lynk tájékoztatása szerint Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában mára csaknem háromszáz zsidó telep van, amelyekben több mint 680 ezer izraeli él.

A palesztin ENSZ-nagykövet pedig arról számolt be, hogy Izrael több mint ötezer palesztin tart fogva, közülük többeket már több mint húsz éve.

Izrael az arab országok elleni védekező háborúban foglalta el Ciszjordániát, amelynek palesztinok által lakott területeiről az Osló-megállapodások után kivonult. Jelenleg Júdeában és Szamáriában közel 500 ezer zsidó él, akiket annak ellenére hívnak telepeseknek, hogy megerősített városokban laknak.

Hiller Neuer reakciója:

UN Watch on Twitter: „Rare moment of truth at the United Nations! Must-see speech just delivered now by UN Watch’s Hillel Neuer during the UN Human Rights Council’s agenda item targeting Israel. ⬇️ https://t.co/eEoJf8i9N2 / Twitter”

Rare moment of truth at the United Nations! Must-see speech just delivered now by UN Watch’s Hillel Neuer during the UN Human Rights Council’s agenda item targeting Israel. ⬇️ https://t.co/eEoJf8i9N2

Hillel Neuer, az UN Watch szervezet vezetője hamis vádaknak titulálta az elhangzottakat.

Fotó: Unsplash

Az ENSZ vizsgálatot indít Izrael ellen

A Hamász terrorszervezet üdvözölte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a bejelentését.