Az ENSZ vizsgálatot indít Izrael ellen

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtökön úgy döntött, hogy nemzetközi vizsgálatot indít a Gázában és Izraelben április óta „elkövetett emberi jogi bűncselekmények” ügyében.

A Líbiát és Szomáliát is a tagjai között számon tartó szervezet közölte: egy állandó, független, nemzetközi bizottságot hoz létre a nyomozás lefolytatása érdekében. A testület feladata lesz egyben az is, hogy kivizsgálja a palesztinok és az izraeliek közötti feszültség, instabilitás és elhúzódó konfliktus kiváltó okait, beleértve a nemzeti, etnikai, rasszbéli vagy vallási diszkriminációt, illetve elnyomást. Ez volt az első alkalom, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa határozatlan idejű mandátummal ruházott fel egy bizottságot.

Az erről szóló határozatot 24 támogató, 9 ellenző és 14 tartózkodó szavazat mellett fogadták el a tanács rendkívüli ülésén, amelyet az Iszlám Konferencia Szervezetét képviselő Pakisztán és a Palesztin Hatóság kérésére hívtak össze.

Oroszország és Kína is a határozat mellett voksolt. Egyetlen uniós ország sem szavazta meg a határozatot.

A dokumentumban egyúttal felszólították a nemzetközi közösség országait: tartózkodjanak a fegyverexporttól, amikor úgy látják, nagy a kockázata annak, hogy az eladott fegyverekkel súlyos humanitárius jogsértéseket és emberi jogi bűncselekményeket követhetnek el.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a tanács előtt egyenlőséget tett Izrael állama és a Hamász terrorszervezet között, azt állítva, hogy mindkét fél „elkövethetett háborús bűnöket”.  Állítása szerint eddig nem sikerült bizonyítani, hogy a lerombolt épületeket radikális fegyveres csoportok használták.

A főbiztos egyúttal elismerte a Hamász válogatás nélkül lőtt katonai és civil célpontokat, ami sérti a nemzetközi humanitárius egyezményeket.

Rijád al-Máliki palesztin külügyminiszter a tanács ülésén azzal vádolta meg Izraelt, hogy a palesztin nép elnyomásán alapuló, apartheid rezsimet működtet.

Izrael ENSZ-hez akkreditált nagykövete, Meirav Eilon Sahar a Hamászt vádolta a konfliktus kirobbantásával, és azt hangoztatta, hogy országa mindent megtesz a feszültség csökkentéséért.

„Nem lehetnek palesztinpártiak, ha nem ítélik el a Hamászt” – tette hozzá.

A diplomata szerint a határozatnak „semmi köze a valósághoz, a jogokhoz, illetve az izraeliek és a palesztinok közötti párbeszéd előmozdításához”.

Az Egyesült Államok csütörtöki közleményében azt írta: mélységes sajnálattal vette tudomásul a tanács határozatát, amely szerinte veszélybe sodorja az eddig elért eredményeket.

Az izraeli külügyminisztérium leszögezte: nem fog együttműködni a vizsgálóbizottsággal azért, hogy tisztára mossa a Hamászt.

A radikális palesztin szervezet egyik szóvivője üdvözölte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának határozatát, legitim ellenállásnak nevezte a Hamász tetteit, és Izrael mielőbbi felelősségre vonását követelte.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök felháborodását fejezete ki a szervezet bejelentésével kapcsolatban.

AP Photo/Hatem Moussa

Izraelt népirtással vádolják, ám nincs olyan szakember, aki ezzel egyetértene

Izrael politikája még csak meg sem közelíti a népirtás küszöbét, és lealacsonyítja a népirtás nagyon fontos és súlyos fogalmát