Amerikának nem tetszik, hogy Izrael lerombolja a terroristák házait

Az amerikai nagykövetség szóvivője szerint Izraelnek be kellene fejeznie azt a gyakorlatot, hogy lerombolják a terroristák házait, mivel ezzel az „ártatlan rokonokat” büntetik. 

A Biden-adminisztráció első alkalommal csapott össze az izraeli kormányzattal és bejelentették, hogy prioritásként kezelik, hogy a zsidó állam fejezze be a büntető jellegű házrombolásokat, akkor is ha terroristákról van szó – számolt be a Jerusalem Post.

Ned Price, korábbi CIA tisztviselő, az amerikai külügyminisztérium jelenlegi szóvivője kijelentette, hogy „kiemelt prioritás” számukra a gyakorlat beszüntetése.

Az amerikai fél felháborodását az váltotta ki, hogy az IDF csütörtökön ledózerolta Muntasir Shalabi, amerikai-palesztin terrorista házát. Antony Blinken külügyminiszter személyes próbált közbelépni.

Price kijelentette, hogy „aggodalommal” tölti el őket a gyakorlat, és minden egyes alkalommal meg fognak próbálni közbelépni, amíg Izrael be nem fejezi az épületek lerombolását.

Muntasir Shalabi májusban gyilkolt meg egy 19 éves izraeli diákot, és további két embert megsebesített miután rálőtt egy csoportra az autójából. Shalabi mellett elítéltek 5 palesztint, akik elbújtatták a férfit a gyilkosság után.

Shalabi felesége a férjét „ellenállónak” minősítette.

A ház ledózerolása után néhány órával az amerikai nagykövetség elítélő nyilatkozatot adott ki.

„Egy család otthonát nem szabad lerombolni egyetlen ember tettei miatt” – mondta a nagykövetség szóvivője. – „Úgy gondoljuk, hogy nagyon fontos, hogy mindkét oldal mellőzze az egyoldalú lépéseket, amik alááshatják a kétállami megoldás előremenetelét és ebbe mindenképpen beletartozik a palesztin otthonok lerombolása.”

Az elítélő nyilatkozatra egy Bennett közeli forrás reagált:

„A miniszterelnök értékeli és tiszteli az Egyesült Államokat. Ugyanakkor, ha a miniszterelnöknek döntenie kell, akkor egyedül a zsidó állam biztonságát tartja szem előtt valamint az izraeli emberek életének védelmét” – üzente a tisztviselő.

Shalabi ügye elsősorban azért kapott figyelmet Amerikában, mert a férfi amerikai állampolgársággal rendelkezik.

Egy baloldali civil szervezet azért tiltakozott a rombolás ellen, mert állításuk szerint a terrorista nem élt a felségével és hét gyermekükkel, hanem más feleségeivel lakott egy háztartásban.

„Békepartner” — újabb zsidókat ölő terrorista családjának fizet a Palesztin Hatóság

A közelmúltban még olyan hírek érkeztek Ramallából, hogy esetleg átgondolják az eddigi gyakorlatot, ám most úgy tűnik, mégis ragaszkodnak hozzá.