A tálibok állításuk szerint már elfoglalták az afgán területek 85%-át

Még ki se vonták az utolsó csapataikat az amerikaiak, de már alakul a tálib uralom.  

A tálibok azt állították pénteken, hogy elfoglalták a legfontosabb határállomást Irán felé: a nyugati Herát tartományban lévő Iszlám Kalát, miközben országszerte folytatódott a felkelők támadása.

„Az Iszlám Kala határállomás teljes mértékben a mi ellenőrzésünk alatt áll, és ma újra megnyitjuk” – mondta Zabiullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője.

 Iszlám Kala Afganisztán egyik legfontosabb határátkelőhelye, amelyen keresztül a két ország közötti legális kereskedelem nagy része zajlik. A kabuli kormány a Teherán elleni amerikai büntetőintézkedések alól korábban felmentést kapott arra, hogy iráni benzint és gázt importáljon.

Ez a második nagyobb határállomás, amelyet a tálibok elfoglaltak villámháborújuk május eleji kezdete óta, amikor az amerikaiak megkezdték kivonulásuk végső szakaszát a közép-ázsiai országból.

A tálibok elfoglalták Herát tartomány egy másik kulcsfontosságú átkelőjét, a szomszédos Türkmenisztánnal határos, északi Torgundit. A hely kulcsfontosságú tranzitútvonal Afganisztán számára, mivel az ország sok gázt, üzemanyagot és más olajtermékeket importál e szomszédjától is. Torgundi egyúttal az afgán termékek kulcsfontosságú exportútvonala a globális piacokra, köztük Európába.

Az Egyesült Államok hadseregének távozása Afganisztánból augusztus 31-én fejeződik be – jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, aki szerint ennek ellenére elkerülhető, hogy az ország a tálibok kezére kerüljön.

A múlt hónapban a felkelők elfoglalták a Kunduz városától mintegy 50 kilométerre fekvő Sir Hán Bandart, az Afganisztán és Tádzsikisztán közötti fő határállomást. A heves harcokat követően mintegy ezer afgán katona keresett menedéket Tádzsikisztánban.

Az AFP hírügynökség közölte, hogy a tálibok állítása szerint már az ő kezükben van az afgán területek 85%-a.

Visszatoloncolják a tálibok elől menekülő afgán katonákat

A kabuli kormány több repülőgépet küldött értük a tádzsikisztáni Kulob repülőterére.