Meghalt a Népi Front Palesztina Felszabadításáért – Főparancsnokság radikális palesztin szervezet alapítója

Ahmed Dzsebril, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért – Főparancsnokság (PFLP-GC) radikális palesztin szervezet vezetője szerdán egy damaszkuszi kórházban halt meg – közölte Anvár Radzsa, a PFLP-GC szóvivője.

Dzsebril 83 éves volt.

Az iráni vezetéssel szoros kapcsolatokat ápoló Dzsebril 1968-ban alapította a PFLP-GC-t, amely számos merényletet követett izraeli célpontok és civilek ellen.

A libanoni al-Ahbár hírlap szerint a palesztin szervezet vezetőjét pénteken temetik a szíriai főváros határában lévő Jarmúk palesztin menekülttábor területén.

Dzsebril Bassár el-Aszad szíriai elnök rendíthetetlen szövetségese volt. A PFLP-GC harcosai a szíriai kormányerők oldalán harcoltak a fegyveres lázadócsoportok ellen a polgárháború 2011-es kitörése óta.

Dzsebril szoros kapcsolatokat ápolt a szintén Irán támogatását élvező Hezbollah libanoni radikális szervezettel is, így a PFLP-GC több támaszpontja is van a szíriai határ mentén Libanon keleti felében.

Dzsebril fiával, Dzsiháddal, aki egykor a PFLP-GC katonai szárnyát vezette, egy autóba rejtett pokolgép végzett Bejrútban 2002-ben. A szervezet Izraelt vádolta a merénylet elkövetésével.

A palesztin terror sötét arca

Tűpontos elemzés a palesztin terror okáról és a tágabb összefüggésekről. Ha ma csak egy elemzést olvas el, ez legyen az!