Bennett, a Biden-találkozó előtt felülvizsgálhatja Iránnal szembeni álláspontját

Izraeli miniszterelnök elrendelte annak az álláspontnak felülvizsgálatát, hogy vajon a jelenlegi helyzet jobb-e, mint visszatérni az iráni nukleáris megállapodáshoz, és milyen befolyása lehet Izraelnek ebben a kérdésben – írja az Arutz7.

Naftali Bennett miniszterelnök elrendelte Izrael Irán-politikájának felülvizsgálatát, még ebben a hónapban, Joe Biden amerikai elnökkel való első találkozója előtt.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő, Barak Ravid újságírónak elmondta:

„A megbeszéléseken több kérdés is felmerül: vajon a jelenlegi fejlemények jobbak vagy rosszabbak, mint az Egyesült Államok visszatérése a nukleáris egyezményhez, hogy Izrael hogyan tudja befolyásolni a Biden-kormányt, és, hogy a jelenleg kialakult helyzet miként befolyásolja Izraelt a katonai megoldás alkalmazásában.”

Bennett és Jair Lapid miniszterelnök-helyettes ellenzi az Egyesült Államok visszatérését a 2015-ös iráni nukleáris megállapodáshoz, amelyről jelenleg is tárgyalások folynak Bécsben.

Lapid nagyobb hajlandóságot mutatott arra, hogy együttműködjön az Egyesült Államok kormányával Iránnal szemben, annak ellenére, hogy Benjamin Netanjahu álláspontjához hasonlóan ellenezte a nukleáris megállapodáshoz való visszatérést.

Mint emlékezetes, a volt izraeli miniszterelnök nem volt hajlandó legitimitást adni a jelenlegi tárgyalásoknak, és összetűzésbe keveredett az Obama-kormánnyal az eredeti nukleáris megállapodás miatt még 2015-ben.

A Biden-Bennett találkozó részleteit Shimrit Meir, Bennett külpolitikai tanácsadója és Brett McGurk, a Biden legfelső közel-keleti tanácsadója dolgozza ki.

Az első csapás az új kormánykoalícióra: elbukott az állampolgársági törvény

A Jámina „poszt-cionistának” nevezi a Likudot és a Vallásos Cionista Pártot, amiért a Közös Listával együtt megbuktatták a biztonsági vonatkozású törvényt; a Likud azt állítja, hogy a törvény veszélyeztetné „az állam cionista jellegét”.