Hentes-mentes disznóhúst termesztenek Izraelben

Az izraeli MeaTech 3D Ltd. élelmiszeripari startup — miután egész sor fejlett gyártási technológiát fejlesztett ki a szarvasmarhák levágása nélküli húskészítmények előállítására –, most hozzálátott a sertéshús termesztésének a kutatásához — jelentette be a társaság kedden az Israel Hayom értesülése szerint.

A MeaTech kutatási és fejlesztési tevékenységének disznóhúsra való kiterjesztése része annak a stratégiának, hogy egy széles körű, sejt-alapú mezőgazdasági technológiát alakítson ki, amely már magában foglalja a marha- és csirke testszöveteket is. A sertés sejttenyésztése kibővítheti a MeaTech potenciálisan elérhető piacait, mivel a sertéshús az egész világon a legtöbbet fogyasztott hús.

„Célunk, hogy vezető szerepet töltsünk be a következő mezõgazdasági forradalomban azáltal, hogy a holnap hústermelését biztonságossá, bõségessé és fenntarthatóvá tesszük. A MeaTech a termesztett hústechnológiák széles skáláját fejleszti, potenciális alternatívákat nyújtunk a hagyományos, nagyüzemi marha-, és csirkehús gyártás után most már a sertéshús ipari előállítására is”

— mondta Sharon Fima, a MeaTech vezérigazgatója, és hozzátette:

„Úgy gondoljuk, hogy termesztett húskészítmények kínálata tovább szélesítheti elérhető piacainkat, további bevételi lehetőségeket generálva. Célunk, hogy termékünk minden tekintetben hasonló legyen az állattenyésztéssel előállított sertéshúshoz, miközben lényegesen fenntarthatóbb és vágásmentes termelési módszert kínálunk.”

— tette hozzá Fima.

Tavalyi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy a vállalkozás technológiájának lényege, hogy őssejtek felhasználásával állítják elő a termékeiket. A tudósaik a 3D-s technikával úgy nyomtatnak ki egy-egy húsréteget, hogy azok egyszerre tartalmazzák mind az izom-, mind pedig a zsírsejteket.

Ez a technológia drasztikusan csökkentheti a levegőszennyezést és az energiaforrások elvesztését is, arról nem is beszélve, hogy a haszonállatok tenyésztésére használt hatalmas területek sem károsodnak

— mondta akkor Sharon Fima, a MeaTech vezérigazgatója.

Áttörés a nyomtatott marha steak izraeli fejlesztésében

Sikeresen „ötvözte” az őssejtekből, 3D-s nyomtatóval előállított izom- és zsírszöveteket a MeaTech nevű izraeli startup.