Franciaország, Németország és Kína szerint meg kell ragadni a lehetőséget az atomalku felélesztésére

Az Elysée-palota Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia és Hszi Csin-ping kínai államfő videokonferenciájáról adott tájékoztatása szerint a három ország vezetői egyetértettek abban, hogy előrelépésre van szükség a tárgyalásokon a minél gyorsabb megállapodás érdekében elejét véve ezzel az atomfegyverek további elterjedésének.


Irán és az egyezmény részes államai, Oroszország, Kína, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia képviselői eddig hat tárgyalási fordulót tartottak Bécsben annak a kérdésnek a feloldására, miként lehetne az Egyesült Államokat ismét bevonni az atomalkuba

ugyanakkor pedig elérni azt, hogy Teherán teljesítse a megállapodásból fakadó kötelezettségeit.

Az utolsó forduló június 20-án ért véget, s egyelőre nem világos, mikor indulnak újra a megbeszélések.

A francia elnöki hivatal szerint Merkel, Hszi és Macron az EU és Kína viszonyáról, illetve a nemzetközi kereskedelem, a klímavédelem, a biodiverzitás és a koronavírus elleni küzdelem kérdéseiről is egyeztettek.

Merkel és Macron a károsanyag kibocsátás mérséklésére vonatkozó szigorúbb, rövid távú célkitűzéseket követelt, illetve további erőfeszítéseket sürgetett a biodiverzitás védelmére a kínai Kunming városában október 15-én tartandó ENSZ-konferenci a kapcsán.
Hszi a konferencián a multilateralizmus és az együttműködés mellett emelt szót.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a hármas „videótalálkozóra” a Kína és az EU között kialakult feszültség hátterében került sor. Az unió a többi között Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata mellett, az ujgur muszlim kisebbség elleni súlyos jogsértéseket kifogásolja a Hszincsiang régióban, illetve szót emelt a hongkongi demokráciamozgalommal szembeni hatósági fellépés miatt is.

Utoljára a három politikus áprilisban egyeztetett, akkor a klímavédelem állt a megbeszélések központjában.

Volt iráni védelmi miniszter: A Moszad behatolt a rezsimbe

Az Iszlám Köztársaság számos magas rangú tisztviselője része az izraeli összeesküvésnek – állítja Ali Younesi.