A legnagyobb norvég nyugdíjalap felmondta az együttműködést több nyugati vállalattal az izraeli telepesprogram miatt

A legnagyobb norvég nyugdíjalap (KLP) hétfőn bejelentette, hogy felmondta az együttműködést az Altice Europe és az Alstom francia, illetve a Motorola amerikai vállalatokkal, továbbá 13 másik céggel, mert kapcsolatba hozhatók Izrael júdeai és szamáriai telepesprogramjával.

A 95 milliárd dollár felett rendelkező KLP közleményében azzal indokolta a döntést, hogy a szóban forgó vállalatok nemzetközi jogsértések bűnrészeseivé válhatnak a megszállt palesztin területeken.

A szerződésbontásra azt követően került sor, hogy az ENSZ 2020 februárjában közzétett egy listát 112 cégről, amely különféle tevékenységet folytat a nemzetközi jogban illegálisnak tartott izraeli telepeken. Izrael bírálta a lista nyilvánosságra hozatalát, és „gyalázatosnak” nevezte azt. Az ENSZ által említett vállalatok között van az Airbnb, az Expedia, a Motorola és a TripAdvisor is.

A KLP elmondta: egyszerű döntés volt felmondani az együttműködést a Motorolával a megszállt területek megfigyelésében és a palesztin területek határainak ellenőrzésében játszott szerepe miatt.

A KLP azokkal a telekommunikációs vállalatokkal is szerződést bontott, amelyek szolgáltatást nyújtanak a ciszjordániai telepeken, elősegítve azok vonzó célponttá válását a zsidó lakosság számára.

Az érintett cégek közé tartozik az Altice Europe, a Bezeq, a Cellcom Israel és a Partner Communications.

A KLP ugyancsak tiltólistára tett öt bankot, amely pénzügyi forrást biztosított az építkezésekhez a telepeken, valamint olyan vállatokat, amelyek részt vettek lakhatási és infrastrukturális projektek megvalósításában. Ezek közé tartozik – mások mellett –  az Alstom francia vállalatóriás.

A döntés összesen 32 millió dolláros forráskieséssel jár az érintett cégek számára.

„A vállalatok kötelesek tiszteletben tartani és védelmezni az emberi jogokat azokban az országokban, ahol tevékenykednek, függetlenül attól, hogy ott maga az állam tiszteletben tartja-e azokat” – fogalmazott az Alap egyik elemzője, Kiran Aziz, akinek elemzését a nyugdíjalap közleménye idézte.

A KLP június végén jelentette be, hogy felmondja az együttműködést az Adani Ports nevű indiai logisztikai vállalattal, mert kapcsolatba hozható a mianmari katonai juntával.

A varsói gettó falát megrongáló újságíró antiszemitizmusra tanítja a brit tanárokat

Ewa Jasiewicz, aki 2010-ben Free Palestine feliratot festett varsói gettófalra, három előadást tartott „Az antiszemitizmus megértése” címmel.