2,5 év börtönt kapott egy kelet-jeruzsálemi nő, amiért a Hezbollah terrorszervezetnek toborzott embereket

A jeruzsálemi kerületi bíróság két és fél év börtönre ítélte Jázmin Dzsabert kelet-jeruzsálemi lakost, mert kapcsolatban állt a Hezbollah terrorszervezettel — írja az Ujkelet.live.

Dzsabert, a Nemzeti Könyvtár egykori alkalmazottját a jeruzsálemi Héber Egyetem campusán, akit tavaly augusztusban tartóztatott le a Sabak, az iráni Kudsz-erő és a libanoni Hezbollah terrorszervezet aktiválta, hogy Izraelből arabokat toborozzon a szervezetbe.

Dzsaber vádalkut kötött és a börtön mellett egy év felfüggesztett büntetést is kapott.

A vád szerint kapcsolatba lépett egy ellenséges ügynökkel, egy terrorszervezet tagjaként illegálisan külföldre utazott, és terrorista céllal birtokában tartott egy cikket.

Továbbá Dzsaber kapcsolatba lépett az Irán által támogatott Hezbollah ügynökökkel a 2015 és 2018 közötti időszakban Libanonban és Törökországban tett látogatásai során. Miután visszatért Izraelbe, a közösségi médiában kódolt üzeneteken keresztül tartotta a kapcsolatot az ügynökökkel.

A találkozók során a Hezbollah ügynökei közölték Dzsaberrel, hogy feladata további aktivisták toborzása Izrael belsejében, elsősorban arab izraeliekre és különösen nőkre összpontosítva, akiknek általában nagyobb a mozgásszabadságuk, mivel az izraeli biztonság szolgálatok általában kevésbé tartja őket terrorfenyegetésnek. Az általa toborzott aktivisták feladata információgyűjtés volt, amelyeket aztán terrortámadásokra használtak volna.

Kihallgatása során Dzsaber tagadta, hogy tagja lenne bármely szervezetnek. A Hezbollah tagjaival és a Kudsz-erőkkel folytatott találkozójáról a nyomozóknak azt mondta: ,,Egy baráti kapcsolat részeként ismertem meg őket, és nem szándékozom csatlakozni egyetlen szervezethez sem. Nem tudtam, hogy kapcsolatban álltak volna egyik vagy másik szervezettel.”

Dzsaber mellett más gyanúsítottakat is letartóztattak kihallgatás céljából, köztük Kelet-Jeruzsálem és Ramallah lakosait, akiket azzal gyanúsítottak, hogy részt vettek egy Dzsaber által vezetett osztag tevékenységeiben.

Dzsaber 2016-ban, Libanonban tett újabb látogatása során Ataja Abu Szamhadna és Muhammad al-Hadzs Musza, akik az al-Kudsz és a Hezbollah közös terrorista egységének operatív munkatársaiként ismertek, összekötötték őt az egység Faresz Awda néven ismert vezető terrorista operatívjával.

“Faresz Awda” Dzsafar Kabiszi beceneve a Hezbollah terrorszervezetben, amely köztudottan részt vesz a folyamatos kísérletekben, hogy embereket toborozzon Izraelben valamint Júdeában és Szamáriában terror tevékenységekhez.

A Sabak tavaly szeptemberben a letartóztatás kapcsán megjegyezte, hogy a Hezbollah ártalmatlannak tűnö libanoni látogatások mögé rejtve próbál ügynököket toborozni Izraelből. A terrorcsoporthoz való tartozásuk elrejtése érdekében az operatív ügynökök harmadik országokban, például Törökországban találkoznak kapcsolattartójukkal, és a közösségi médiában kódolt üzenetek útján kapnak utasításokat.

„Ez a Sabak nyomozás… egy hosszú hírszerzési művelet eredménye, mely a Hezbollah által beszervezett gyanúsítottak lokalizálására irányult. Ez egy újabb lépés az [iráni] Kudsz-erő és a Hezbollah izraeli arabok beszervezési kísérleteivel szembeni elmúlt évben végrehajtott terrorelhárítási erőfeszítéseknek”.

Különleges algoritmus segíti Izraelt a palesztin gyújtogatásokkal szemben

A Gázai övezetből szinte folyamatosak a tűzzel való támadások, egyes területeken akár 20-30 év is kellhet a természeti helyreálláshoz.