Különleges algoritmus segíti Izraelt a palesztin gyújtogatásokkal szemben

A Gázai övezetből szinte folyamatosak a tűzzel való támadások, egyes területeken akár 20-30 év is kellhet a természeti helyreálláshoz.

Szatellitfelvételek alapján készít elemzéseket egy újonnan bevetett algoritmus Izraelben, ahol rendszeresen tűzkárokat okoznak palesztin gyújtogatók. Az elkövetők gyakran papírsárkányokra vagy légballonokra rögzítik a gyújtóeszközöket, amiket a Gázai övezetből indítanak útnak a levegőben Izrael felé – ezzel hatalmas természeti károkat okozva.

Az Algemeiner beszámolója szerint az űrfelvételek alapján az innováció segíti az aktív tűzesetek feltérképezésében, felismeri a füsttel elborított részeket, de pontos különbséget tud tenni a már leégett és ép területek között is.

Arnon Karnieli a negevi Ben-Gurion Egyetem professzora azt mondta, reményeik szerint ezzel jelentősen csökkenthető lesz a tűzvészek száma a jövőben.

Májusban, a Hamásszal történt összecsapások idején csaknem 3 200 holdnyi területen érte kár az izraeli erdőket, rezervátumokat és szántóföldeket. Múlt hétvégén pedig ismét heves támadássorozat érte a zsidó állam déli területét, ahol 6-7 alkalommal is tűz pusztított – becslések szerint összesen 7-10 holdnyi földrészen keletkezett kár, beleértve egy természetvédelmi parkot.

Az izraeli hadsereg becslései szerint az elmúlt években csaknem 9 ezer holdnyi területet perzseltek meg tűzlángok a levegőben útnak indított palesztin gyújtóeszközök miatt. A legnagyobb károkat az izraeli földművesek szenvedték el, de a Negev nyugati részén fennálló ökoszisztéma is veszélyben van.

Az ügy kapcsán Naftali Bennett miniszterelnök is megszólalt, aki azt mondta, Izrael nem akar károkat okozni a Gázában élőknek, mindazonáltal ígéretet tett rá, hogy az ilyen jellegű erőszakra „súlyos válasz” fog érkezni.

Könyvbe rejtett bombát reptettek lufikkal Izraelbe

Szeretlek, Stella, ez volt héberül a könyvre írva, amelyben robbanószerkezetet találtak a tűzszerészek. Lufikkal érkezett a palesztinoktól, mint a gyújtóbombák.