George W. Bush, az Egyesült Államok 43. elnöke 75 éves

Július 6-án ünnepli 75. születésnapját George W. Bush, az Egyesült Államok 43. elnöke.

Gazdag és befolyásos családból származik, apja, George Herbert Walker Bush az olajiparban futott be karriert, majd a Republikánus Párt színeiben kezdett politizálni, és 1981-től nyolc éven át Ronald Reagan alelnöke, majd 1989 és 1993 között az Egyesült Államok 41. elnöke volt. Öt testvére közül Jeb is politikus lett, 1999 és 2007 között Florida állam kormányzója volt, 2016-ban sikertelenül pályázta meg a Republikánus Párt elnökjelöltségét.

Vallásos, konzervatív nevelést kapott, szigorú édesanyja állítólag szappannal mosta ki hétéves fia száját, amikor rasszista ízű megjegyzést tett. A Yale Egyetemen szerzett történelem szakos diplomát, majd elvégezte a Harvard Business Schoolt is, ő az egyetlen amerikai elnök, aki közgazdasági diplomával rendelkezik. A vietnámi háború alatt pilótának képezték ki, de harctérre nem került. 1977-ben saját olajvállalatot alapított, amelyet 1986-ban adott el, és ugyanabban az évben nősült meg, 1981-ben ikerlányai születtek. Egy időben alkoholproblémákkal küzdött, de házassága után megtért, azóta nem nyúlt a pohárhoz.

A politika színpadára 1978-ban lépett, amikor – sikertelenül – elindult a kongresszusi választáson, később tanácsadó volt apja elnökválasztási kampányában. Üzletemberként komoly vagyonra tett szert, egy ideig a Texas Rangers baseballcsapat tulajdonosa is volt. 1994-ben – bár családja nem nagyon hitt esélyeiben, mert Jeb öccsét tartották tehetségesebb politikusnak – megnyerte a texasi kormányzóválasztást, négy évvel később a szavazatok kétharmadával választották újra.

2000-ben megpályázta és elnyerte a Republikánus Párt elnökjelöltségét, a Fehér Házba minden idők egyik legvitatottabb elnökválasztása után került be.

Ellenfele, a leköszönő Bill Clinton alelnöke, Al Gore országosan félmillióval több voksot kapott, de miután a kulcsfontosságú Florida államot egy hónapig tartó huzavona, többszöri újraszámolás után 500 szavazattal Bush vitte el, az elektori testületben övé lett a többség. (Ezzel John Adams és John Quincy Adams után másodszor fordult elő az amerikai történelemben, hogy apa és fia is betöltötte az elnöki hivatalt.) Busht 2004-ben újraválasztották.

2001. január 20-ai beiktatásakor azt hangoztatta, hogy egyesíteni és nem megosztani akarja a nemzetet. Néhány hónappal később ezt sikerült is megtennie, de az amerikai történelem egyik legsúlyosabb válsághelyzetében: 2001. szeptember 11-én következett be az al-Kaida iszlamista terrorszervezet háromezer halálos áldozatot követelő terrortámadása Amerika ellen. Bush válaszul háborút hirdetett a terrorizmus ellen, az Egyesült Államok és szövetségesei 2001. október 7-én hadműveletet indítottak és megdöntötték az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálib rezsimet.

A gyors győzelemből aztán az amerikai történelem leghosszabb, két évtizedig tartó fegyveres konfliktusa lett, az utolsó amerikai katona jelképesen 2021. szeptember 11-én távozik Afganisztánból.

Elnökségének időszakára esett az iraki háború is. Az Egyesült Államok vezette koalíció 2003. március 20-án Szaddám Huszein iraki diktátor vélt tömegpusztítófegyver-programjára hivatkozva indított háborút, és néhány hét alatt elfoglalta Irakot, de Washington ezzel csak egy újabb évtizedes, kilátástalan konfliktusba keveredett. Bush népszerűségét tovább rontották a nyilvánosságra került fogolykínzások Irakban és a guantanamói fogolytáborban, valamint a 2005-ben New Orleanst romba döntő Katrina hurrikán következményeinek kezelése. (2001. szeptember 1. után 90 százalékos tetszési indexszel ő volt minden idők legnépszerűbb amerikai elnöke, távozásakor ez a mutató már csak 25 százalék volt.)

Elnökként komolyan vette, hogy a világ egyetlen szuperhatalmának küldetése van a világban: Afrikában AIDS-ellenes programot indított, segítséget nyújtott Mexikónak a kábítószer-ellenes küzdelemhez. A Bush-korszak belpolitikai örökségéhez tartoznak olyan ellentmondásos megítélésű intézkedések, mint a terrorizmus elleni küzdelem érdekében az emberi jogokat korlátozó hazafias törvény és a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentés. Az amerikai gazdasági érdekekre hivatkozva nem volt hajlandó aláírni a klímaváltozás elleni küzdelmet szolgáló kiotói egyezményt, hivatali ideje alatt szélesedett a jövedelmi olló, a költségvetési hiány szinte kezelhetetlen méretűre duzzadt, távozása előtt néhány hónappal robbant ki a világméretű pénzügyi és gazdasági válság.

Barack Obama 2009. január 20-ai beiktatása után visszatért Texasba. 2010-ben tevékeny szerepet vállalt a katasztrofális haiti földrengés áldozatainak megsegítésében, 2011-ben Obama az elsők között őt értesítette Oszama bin Laden amerikai likvidálásáról. Bush idén januárban hivatali elődeivel, Barack Obamával, Bill Clintonnal és Jimmy Carterrel együtt elítélte a Capitolium ostromát.

A volt elnök idejének jelentős részét festéssel és írással tölti, memoárja 2010-ben, apjáról írt életrajza 2014-ben jelent meg. 2019-ben kiállítás nyílt a washingtoni Kennedy Központban festményeiből, amelyeket olyan háborús veteránokról készített, akik elnöksége idején szolgáltak az afganisztáni vagy az iraki háborúban. Kedvenc filmje a Ryan közlegény megmentése, kedvenc színpadi műve a Macskák, kedvenc írója John Le Carré. Kedvenc sportága a baseball, leginkább a mexikói konyhát kedveli, kedvenc gépkocsija a Lincoln Town Car.

George W. Bush 2006. június 21-22-én hivatalos látogatást tett Magyarországon az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából.

George W. Bush elárulta kire szavazott 2020-ban

A volt elnök új könyvével járja Amerikát, és nemrég megtörte hallgatását, hogy amnesztiát követeljen az illegális bevándorlóknak.