Azerbajdzsán 15 örmény katonát engedett szabadon cserébe aknamezők térképeiért

Azerbajdzsán 15 örmény katonát engedett szabadon orosz közvetítéssel cserébe hegyi-karabahi aknamezők térképeiért – közölte szombaton a bakui külügyminisztérium.

A térképeken részletesen fel van tüntetve mintegy 97 ezer gyalogsági- és harckocsi elleni akna helyzete a fizuli és a zangilani járásokban.

A cserét a bakui külügyminisztérium szerint a georgiai-azeri határon hajtották végre georgiai tisztségviselők jelenlétében.

Tavaly szeptember 27-e és november 9-e között Azerbajdzsán – Törökország hathatós segítségével – jelentős területeket szerzett meg a Hegyi-Karabahban vívott háborús konfliktusban, így egyebek között ellenőrzése alá került a fizuli és a zangilani járás is. Az Azerbajdzsántól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és a környező, örmények uralta azerbajdzsáni települések visszafoglalására indított offenzívában több mint hatezren vesztették életüket. A harcok háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget. Moszkva kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására. Máig nem sikerült megnyugtató módon rendezni a konfliktusövezet aknamentesítésének és a foglyul ejtett katonák sorsának ügyét.

Baku és Jereván között továbbra is feszült a helyzet, a két ország kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy provokáció gyanánt csapatokat küldtek át a határon. Pénteken egy azerbajdzsáni bíróság börtönbüntetésre ítélt határsértéssel vádolt tizennégy örmény katonát.

Pusztulást látott az azeri-örmény háború után az izraeli rabbi

„Egy olyan várost láttam, mely 30 éve romokban áll. Igazi szellemváros” – mondta Zamir Isayev rabbi.