Pusztulást látott az azeri-örmény háború után az izraeli rabbi

Örményország és Azerbajdzsán között a Hegyi-Karabah régió miatt októberben kialakult konfliktus a legújabb volt a két szomszédos ország közötti feszültség és konfliktus hosszú történetében. A pusztítás ma is látható, egy Izraelben felnőtt rabbi pedig engedélyt kapott, hogy bejárja a konfliktus utáni Azerbajdzsán egy részét – számol be a The Jerusalem Post.

Az azeri Baku fővárosában született Zamir Isayev rabbi már Izraelben nevelkedett, de visszaköltözött szülővárosába, a zsidó iskola igazgatója lett, amelynek sok volt tanulója is részt vett az Örményország elleni konfliktusban.

Ez volt Isayev elsődleges oka arra, hogy meglátogassa a háborús konfliktusban érintett területeket.

„Fontos volt számomra, hogy első kézből láthassam azokat a helyeket, ahol volt tanítványaim harcoltak” – mondta nyilatkozatában, hozzátéve, hogy „az azeri hadseregben harcoló zsidók büszkék közösségünkre és az egész országra”.

A túra legfontosabb állomása Zangilan, az azeri-iráni határon fekvő város volt, amely az azonos nevű körzet adminisztratív központja.

A város az 1993-as első hegyi-karabahi háború után örmény kézben volt, bár a tényleges ellenőrzés az Artsakh Köztársaság, ismertebb nevén a Hegyi-Karabahi Köztársaság nem-elismert ország kezében volt.

A 2020 októberi konfliktusban Azerbajdzsánnak sikerült felszabadítani a területet – amely – ellentétben számos más, Örményország és Azerbajdzsán között vitatott területtel – történelmileg soha nem volt Nagonro-Karabah része. Közel 43 ezer egykori lakója most majdnem 30 éves távollét után térhet haza.

De mint Isayev úgy látta nincs sok ok a visszatérésre, mivel az örmény hadsereg 1993-ban szinte az egész várost elpusztította.

„Egy virtuális szellemvárosnak, egy teljesen elpusztult városnak voltam a szemtanúja, amely közel 30 évig romokban hevert” – magyarázta.

„A legtöbb épület szerkezetét lényegében lebontották. Az örmény megszállók nyilvánvalóan nem tervezték, hogy itt telepedjenek le, és csak a helyszín megsemmisítésére törekedtek, bizonyítva, hogy ezt a földet soha nem tekintették sajátjuknak.”

Isayev rövid filmben mutatta be utazását, amelyet angol, héber és orosz nyelvű felirattal töltött fel a Twitterre.

Azerbajdzsán nekilátott az újonnan felszabadult területek rekonstrukciójának.

Az októberi konfliktus azt eredményezte, hogy Örményország elveszítette az irányítást a Hegyi-Karabahhot körülvevő hét körzet felett, egy oroszok által közvetített tűzszüneti megállapodás eredményeként.

Azeri zsidók — egy muszlim ország reklámfigurái

A JTA hosszas riportot készített az azeri zsidókról, akik a nemrégiben lezajlott azeri-örmény konfliktus során igyekeztek kifejezni hazafias érzelmüket a muszlim ország iránt.